Papademos vlak voor zijn aantreden in 2011
NOS NieuwsAangepast

Griekse oud-premier Papademos gewond door bombrief

De Griekse oud-premier Lukas Papademos is in het centrum van Athene gewond geraakt bij een ontploffing in zijn auto. Volgens de politie explodeerde een bombrief of bompakket. De Griekse staatsomroep meldt ook dat twee van zijn veiligheidsmensen gewond zijn.

De oud-premier (69), tevens voormalig topman van de Europese Centrale Bank, is in een ziekenhuis behandeld aan verwondingen aan zijn handen, buik en benen. Hij is niet in levensgevaar. De toestand van de twee anderen is stabiel.

Tsipras

Premier Tsipras heeft de aanslag veroordeeld. "Ik wens hem en de mensen die hem begeleidden een snel herstel", twitterde hij.

Ook de president van de Europese Centrale Bank, Mario Draghi, heeft zijn medeleven met Papademos en diens familie betuigd. Hij noemt de oud-premier een "moedig politicus".

Noodplan

Papademos was gouverneur van de Griekse Centrale Bank en daarna vice-president van de Europese Centrale Bank.

Van november 2011 tot de verkiezingen in mei 2012 was hij waarnemend premier. Het was zijn belangrijkste taak om het Europese noodplan door het Griekse parlement te loodsen.

Verantwoordelijkheid

Het is nog niet bekend wie het explosief heeft gestuurd. Griekse politici zijn in het verleden doelwit geweest van militante radicaal-linkse groepen en anarchisten.

Afgelopen maart werden in een postsorteercentrum bij de Griekse hoofdstad acht bombrieven onderschept. Een daarvan was gericht aan Eurogroep-voorzitter Jeroen Dijsselbloem. De andere waren bestemd voor onder anderen functionarissen van de Europese Centrale Bank en de Europese Commissie.

Vlak daarvoor raakte bij het Internationaal Monetair Fonds in Parijs iemand gewond door een bombrief. Een linkse terreurgroep uit Griekenland eiste toen de verantwoordelijkheid op.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl