Tankers bij het Iraanse olie-eiland Kharg
NOS NieuwsAangepast

OPEC-landen houden olieproductie voorlopig laag

De landen van de OPEC hebben hun productiebeperking, die eind vorig jaar inging, met negen maanden verlengd. De beperking loopt nu tot maart 2018, is besloten op de jaarvergadering in Wenen.

De productiebeperking met 1,8 miljoen vaten per dag zou volgende maand aflopen. Saudi-Arabië kondigde onlangs al aan dat er een verlenging zou komen.

Niet-OPEC-leden als Rusland sluiten zich naar verwachting bij de nieuwe afspraken aan. De inkomsten van de olie-exporterende landen zijn de laatste drie jaar sterk gedaald door het overschot aan ruwe olie op de wereldmarkt.

Weinig effect

De productiebeperking heeft de afgelopen maanden niet veel effect gehad. Het overschot blijft in stand door de toenemende concurrentie van Amerikaanse schalie-olie en de opkomst van duurzame energiebronnen als zon en wind.

Het besluit van de OPEC stemde de oliemarkten teleur. Beleggers hoopten niet alleen op een verlenging maar ook op een grotere beperking dan 1,8 miljoen vaten per dag.

Aandelen in de olie- en offshore-industrie verloren licht, maar de ruwe olieprijs zelf daalde fors. Een vat Brent sloot bijna 5 procent lager, op ruim 51 dollar. De afgelopen weken was de prijs juist opgelopen naar 54 à 55 dollar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl