De onderhandelingen over de vorming van een nieuw kabinet zitten muurvast
NOS NieuwsAangepast

​Informateur Schippers waarschuwt voor minderheidskabinet

Informateur Schippers heeft de fractievoorzitters in de Tweede Kamer laten weten dat het noodzakelijk is om een stap te zetten. "Dat is niet eenvoudig, maar wel noodzakelijk", zegt ze in een schriftelijke verklaring. De informateur waarschuwt dat er anders mogelijk een minderheidskabinet komt.

Morgen praat Schippers weer met alle fractievoorzitters. In de aanloop daarnaar heeft ze hun op het hart gedrukt dat ze niet alleen moeten vertellen wat ze niet willen en dat ze niet alleen naar de ander moeten kijken, maar dat ze moeten laten zien wat ze zelf bereid zijn te doen. De informateur herhaalt haar oproep van gisteren aan iedereen om "uit zijn comfortzone te komen".

Minderheidskabinet heeft niemands voorkeur

Schippers constateert dat nu alle meerderheidscoalities op bezwaar stuiten van minimaal één partij en dat die er zonder beweging dus niet gaan komen. "Dan eindig je met een minderheidskabinet en dat heeft op dit moment niemands voorkeur." Zo'n kabinet moet voor elk beleidsvoornemen op zoek naar steun van een of meer andere partijen.

Anderhalve week geleden mislukten de gesprekken tussen VVD, CDA, D66 en GroenLinks en afgelopen maandag noemde de informateur een coalitie van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie de enige overgebleven meerderheidsvariant.

Maar de leiders van D66 en ChristenUnie zeiden een dag later na een gesprek met Schippers dat onderhandelingen tussen hen geen zin hebben. De informateur stelde daarop vast dat de politieke wil ontbreekt om een meerderheidskabinet te vormen. Gisteren stond de hele dag in het teken van allerlei overlegjes achter de schermen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl