De Republikeinse kandidaat Greg Gianforte
NOS NieuwsAangepast

Kandidaat Republikeinse partij VS valt journalist aan

Een verkiezing in Montana voor een zetel in het Huis van Afgevaardigden heeft vlak voor de verkiezingsdag een nieuwe wending gekregen. De kandidaat van de Republikeinse partij, Greg Gianforte, heeft een journalist aangevallen die hem vragen wilde stellen.

Volgens de lokale sheriff is er genoeg bewijs om hem in staat van beschuldiging te stellen; hij wordt verdacht van mishandeling. Het incident vond plaats toen Ben Jacobs, een correspondent voor de Britse krant The Guardian, een ruimte inliep waar Gianforte zich aan het voorbereiden was op een tv-interview met Fox News. Hij wilde hem een vraag stellen over het Republikeinse gezondheidsplan.

Gebroken bril

In een geluidsfragment, dat is gepubliceerd door The Guardian, is te horen dat Gianforte hem vraagt om op een later moment terug te komen. Jacobs zegt dat daar geen tijd voor zal zijn en probeert opnieuw de vraag te stellen. De Republikeinse kandidaat vraagt hem vervolgens met iemand anders te praten. Enkele secondes later is het geluid te horen van een worsteling.

"Ik ben jullie spuugzat", zegt Gianforte kort daarna. "De andere man die binnenkwam deed hetzelfde. Rot op, rot op. De andere man deed hetzelfde. Je bent van The Guardian?" "Ja", antwoordt Jacobs, "en je hebt net mijn bril gebroken." "Jullie laatste verslaggever deed hetzelfde", zegt Gianforte dan opnieuw.

De filmploeg van Fox News was getuige van het incident. "Gianforte greep naar de nek van Jacobs en sloeg hem tegen de grond. Faith, Keith en ik zagen vervolgens vol ongeloof hoe Gianforte de journalist begon te slaan."

In een verklaring zegt een woordvoerder van Gianforte dat Jacobs op een agressieve manier vragen probeerde te stellen. De journalist werd gevraagd de ruimte te verlaten. Toen hij dit niet deed, probeerde Gianforte volgens zijn woordvoerder de telefoon - waarmee het gesprek werd opgenomen - af te pakken. Jacobs zou vervolgens de vuist van Gianforte hebben gegrepen, waardoor ze beiden op de grond terechtkwamen.

Belangrijke verkiezing

Het incident komt op een ongelukkig moment voor de Republikeinse partij. Morgen vindt in Montana een speciale verkiezing plaats voor een zetel in het Huis van Afgevaardigden. De uitslag wordt nauwlettend gevolgd. The New York Times schrijft dat de verkiezing wordt gezien als meting voor hoe goed de Republikeinse partij en de regering-Trump het doen.

Tegelijkertijd is de vraag of dat het incident de uitslag nog echt kan beïnvloeden. De staat heeft een traditie van vroeg stemmen, waardoor meer dan de helft van de kiezers al zijn voorkeur heeft uitgesproken. De Democratische opponent van Gianforte wilde niet op het nieuws reageren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl