Trump werd op het vliegveld ontvangen door premier Michel

Michel: gesprek met Trump zonder taboes

De Belgische premier Michel zegt dat hij een gesprek "zonder taboes en met directe boodschappen van beide kanten" heeft gevoerd met president Trump.

Ze spraken elkaar op de eerste dag van een tweedaags bezoek van Trump aan België. Morgen bezoekt Trump de NAVO-top in Brussel.

Hellhole

Het bezoek van Trump aan België is saillant. Vanwege de recente problemen met terreur in Brussel noemde hij de stad een 'hellhole', vrij vertaald een afschuwelijk oord. Na het gesprek van vandaag zei premier Michel dat er een verschil is "tussen de presidentskandidaat Trump en president Trump."

Trump had vanmiddag ook een ontmoeting met koning Filip. Waar ze over hebben gesproken, is niet bekendgemaakt.

Militairen

Er zijn veel veiligheidsmaatregelen genomen in Brussel, zegt correspondent Joris van Poppel. "Er zijn heel veel politiebusjes en zwaarbewapende militairen op straat. Naast het koninklijk paleis staat een waterkanon opgesteld. In Brussel zijn ze wel wat gewend qua internationaal bezoek, maar de combinatie van het bezoek van Trump en de NAVO-top maakt het tot een heel grote beveiligingsoperatie."

Vanavond wordt er gedemonstreerd naar aanleiding van het bezoek van Trump. Volgens de Belgische politie lopen er zo'n 6000 mensen mee in een protestmars die is georganiseerd door onder meer Amnesty International en Greenpeace.

Er doen mensen mee uit allerlei landen, zegt NOS-verslaggever Thomas Spekschoor. "Ik heb onder anderen Cubanen en Nederlanders gezien. Ik zie bij de demonstranten ook veel verwijzingen naar de hellhole-uitspraak van Trump."

De sfeer is vooralsnog ontspannen. "Het zal niet zo heel snel uit de hand lopen. Er lijken weinig echte relschoppers tussen te zitten."

Anti-Trump-demonstratie in Brussel

Amerikaanse ambassade

Trump overnacht volgens de VRT in de Amerikaanse ambassade. Morgen heeft hij voorafgaand aan de NAVO-top een ontmoeting met onder meer de voorzitters van de Europese Commissie en het Europees Parlement en de voorzitter van de Europese Raad Donald Tusk.

In de namiddag komen 29 staatshoofden en regeringsleiders bijeen voor de NAVO-top. Er zal worden gesproken over onder meer de toekomst van de militaire samenwerking. Trump liet al een paar keer weten dat hij vindt dat de Europese landen hun NAVO-bijdrage moeten verhogen.

Paus Franciscus

Trump begon zijn bezoek aan Europa gisteravond in Italië. Vanochtend had hij een ontmoeting met paus Franciscus in Vaticaanstad. Ze spraken ruim een half uur in de bibliotheek van de paus. Wat er is gezegd, is niet bekendgemaakt. Er was alleen een tolk bij.

Naar de ontmoeting werd uitgekeken, omdat de twee wereldleiders het hartgrondig oneens zijn over onder meer migratievraagstukken, de reactie op terrorisme van extremistische moslims en het klimaatbeleid.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl