Familieleden en sympathisanten van de Palestijnse hongerstakers tijdens een betoging deze maand

Palestijnse gevangenen in het ziekenhuis door hongerstaking

Zeventien Palestijnse gevangenen zijn opgenomen in Israëlische ziekenhuizen als gevolg van een hongerstaking. Zo'n 1500 Palestijnen gingen op 17 april in staking om betere leefomstandigheden af te dwingen in Israëlische gevangenissen. Tientallen van hen zijn de afgelopen weken al voor controles naar ziekenhuizen gestuurd.

Volgens de Israëlische gevangenisautoriteit zijn er nu nog bijna 850 gevangenen in hongerstaking. De Palestijnse Commissie van Gevangenen noemt het getal van bijna duizend.

Speciale vleugels

"Het is logisch dat hun lichamelijke conditie na ongeveer zes weken niet eten achteruit gaat", zegt correspondent Monique van Hoogstraten. "Gisteren was ik op bezoek bij het Internationale Rode Kruis in Jeruzalem, dat de gevangenen mag bezoeken. Zij bevestigen dat er al tientallen mensen naar ziekenhuizen zijn gestuurd voor onderzoek."

De Israëlische gevangenisautoriteit meldt aan de NOS dat alle gevangenen in speciale vleugels zijn ondergebracht, waar medische voorzieningen zijn. "Maar de afgelopen twee, drie dagen hebben we ze bijna allemaal naar een ziekenhuis gebracht voor grondig onderzoek. Er zijn er nu 17 opgenomen."

Gedwongen voeding

De Palestijnse Commissie maakt zich grote zorgen, zegt woordvoerder Akram Alayasa. "We krijgen bijna geen nieuws. De advocaten horen vaak allerlei excuses van Israël dat ze niet naar de gevangenissen kunnen. De families mogen niet op bezoek bij de hongerstakers."

De gevangenisautoriteit zegt dat de meerderheid van de stakers water, mineralen en vitaminen neemt." Wie weigert, wordt niet gedwongen. Over gedwongen voeding moet de rechter zich uitspreken. Dat speelt nu nog niet. Maar natuurlijk zijn de meesten inmiddels heel zwak en fragiel."

Eisen

De hongerstakers eisen onder meer een ruimere bezoek- en telefoonregeling, betere medische zorg en een waardiger behandeling in de cel.

De oproep voor de staking kwam van PLO-leider Marwan al-Barghouti, die zelf gevangen zit na een veroordeling voor een terreuraanslag.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl