Een nest met kievitseieren
In samenwerking met
Omrop Fryslân

Kievitseieren en -kuikens in beslag genomen in Friesland

In Friesland zijn bij een controle van de politie zeven eieren en dertien kievitskuikens gevonden. De eieren zaten in een broedmachine en samen met de kuikens zijn ze in beslag genomen. De 48-jarige verdachte wordt later door de politie gehoord.

Het gaat om Age de Jong, zegt hij zelf tegen Omrop Fryslân. Hij legt aan de omroep uit dat hij bezig was met een experiment waarin hij probeerde de kievitseieren uit te broeden in een broedmachine. Hij vertelt dat hij de eieren heeft geraapt om te voorkomen dat ze bij het werk op het land verloren zouden gaan.

Maar het rapen van kievitseieren is verboden, omdat de kievit een beschermde vogel is. In sommige gevallen kan de provincie een ontheffing verlenen om wel kievitseieren te rapen, maar in dit geval is er niet zo'n ontheffing aangevraagd. De Jong vindt de inval een "domme actie" van de politie.

Natuur

De Bond van Friese Vogelwachten (BFVW) vindt de inval van de politie "sneu voor deze goedwillende mensen", zegt BFVW-voorzitter Rendert Algra tegen Omrop Fryslân. Die bond wil dat er jaarlijks veel meer kievitseieren worden uitgebroed.

Agenten hebben de eieren naar een plek gebracht waar de vogeltjes straks eerst worden voorbereid op een leven in het wild. Daarna worden ze teruggezet in de natuur.

Advertentie via Ster.nl