Overleg Rutte en Pechtold op het strand
NOS NieuwsAangepast

Formatie informeel verder; Rutte en Pechtold op het strand

Aanstaande vrijdag voert informateur Schippers weer gesprekken met de fractievoorzitters van alle partijen in de Tweede Kamer. Het gaat om verkennende gesprekken, laat ze weten.

De mededeling van Schippers komt na een dag van vooral ontmoetingen achter de schermen. Zo praatten VVD-leider Rutte en D66-voorman Pechtold informeel in een strandtent in Scheveningen en waren er ook in het gebouw van de Tweede Kamer allerlei overlegjes.

Gisteren werd duidelijk dat D66-leider Pechtold en ChristenUnie-voorman Segers niet met elkaar willen praten over samenwerking in een kabinet. Daarop zeiden VVD-leider Rutte en CDA-voorman Buma dat ze het mislukte overleg met de leiders van D66 en ChristenUnie willen bespreken. D66-leider Pechtold wees dat meteen van de hand.

Geen lijmpoging D66-ChristenUnie

Maar vandaag was er dus wel een informeel onderhoud tussen Rutte en Pechtold. Rutte was niet bij de wekelijkse vergadering van het kabinet, maar sprak met de D66-leider over de ontstane impasse.

Rutte zei daarover later desgevraagd dat het onvermijdelijk is om in een formatie ook informele gesprekken te voeren. "Maar het daarover praten bevordert niet het brengen van een oplossing."

Pechtold zei over zijn ontmoeting met Rutte dat het goed is om elkaar niet alleen bij de informateur te treffen. "Je moet in deze fase contacten onderhouden met partijen waarmee je in de toekomst hoopt samen te werken. Daar is de VVD er natuurlijk een van; die heeft nu ook het initiatief."

Pechtold noemde zijn onderhoud van gisteren met Segers "een diepgaand verkennend gesprek" waar nu echt een punt achter staat. En het lijkt Segers sterk dat er nog een lijmpoging mogelijk is voor een kabinet met D66 en ChristenUnie. "Er was een heel heldere conclusie."

Wat deden Rutte en Pechtold samen?

Geen verslag

Informateur Schippers blijft nadenken over wat er nu verder moet gebeuren in de formatie. Ze komt vandaag in elk geval nog niet met haar eindverslag, schrijft ze aan de Tweede Kamer. Schippers benadrukt dat haar onderzoek naar de mogelijkheden voor een kabinet en een advies hierover nog lopen.

De informateur vraagt fractievoorzitters zich vrijdag beschikbaar te houden voor mogelijke vervolggesprekken. Ze wil het onderzoek "nauwgezet" doen en het op korte termijn afronden.

Pechtold en Rutte poseren met de strandtenthouder

De Kamer houdt mogelijk volgende week dinsdag een debat over de situatie. Maar dat gebeurt alleen als het verslag van Schippers dan klaar is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl