Informateur Schippers
NOS Nieuws

Formatiedag 69: de formatie zit in een totale impasse

D66 en ChristenUnie hebben na een gesprek van meer dan drie uur besloten dat ze niet met elkaar gaan onderhandelen over een nieuw kabinet. Het besluit kwam als een complete verrassing omdat hun fracties vanochtend toestemming hadden gegeven om te gaan praten.

D66 had een fractievergadering waar alle Tweede Kamerleden hun zegje mochten doen. Die zagen heel veel beren op de weg en gaven Pechtold een onverwacht grote waslijst aan obstakels mee.

Politieke risico's

Het gaat niet alleen om medisch-ethische kwesties, maar ook om andere onderwerpen. Daarbij komt dat D66 ook grote politieke risico's ziet in een coalitie met drie conservatievere partijen.

Ook de ChristenUnie ging het gesprek in met aarzelingen. Partijleider Segers benadrukte dat zijn fractie verantwoordelijkheid had willen dragen omdat er toch een kabinet moet komen.

Maar de verschillen met D66 blijken te groot. Zo heeft de fractie problemen met de voltooid-leven-regeling, de legalisatie van softdrugs en de verplichte donorregistratie; allemaal punten waar D66 de initiatiefnemer is.

D66-leider Pechtold en ChristenUnie-leider Segers wilden na afloop van het volgens hen intensieve gesprek niet in detail treden. Maar het moge duidelijk zijn dat ze op heel veel onderwerpen lijnrecht tegenover elkaar staan.

Impasse

En daarmee is de impasse compleet.

"Het wordt er niet makkelijker op", zucht informateur Schippers na afloop. Ze zegt dat bij de partijleiders momenteel onvoldoende politieke wil is om in gesprek te gaan over een nieuwe meerderheidscoalitie. "Ik kan geen ijzer met handen breken." Schippers wil tijd om na te denken over hoe het nu verder moet. Ze benadrukte dat het de fractievoorzitters zelf zijn die moeten beslissen of ze met elkaar gaan praten.

Volgens NOS-verslaggever Ron Fresen zijn we nu beland in een fase waar ook de niet zo voor de hand liggende mogelijkheden bekeken moeten worden. "Je kan uitkomen bij een minderheidskabinet, maar dat wil niemand heel graag", zegt hij.

Misschien dat in een debat met de fractievoorzitters in de Tweede Kamer meer duidelijkheid komt over wat er nu moet gaan gebeuren. Maar wanneer dat debat gaat plaatsvinden is ook nog maar de vraag.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl