NOS NieuwsAangepast

De Trumps en Netanyahu's kunnen het uitstekend met elkaar vinden

Op de eerste dag van het tweedaagse bezoek van het Amerikaanse presidentiële paar aan Israël werd één ding al snel duidelijk: de Trumps en de Netanyahu's kunnen het uitstekend met elkaar vinden.

Tijdens zijn verkiezingscampagne had Trump al duidelijk gemaakt dat hij onvoorwaardelijk achter Israël staat. Dat was voor premier Netanyahu een welkom geluid, want die onderhield met Barack Obama een tamelijk ijzige relatie. Vooral in de laatste jaren van diens presidentschap kwam er uit de VS steeds meer kritiek op onder meer het nederzettingenbeleid van Israël.

Tijdens een gezamenlijk persmoment zei Netanyahu vandaag dat hij voor het eerst in zijn leven echte hoop op verandering ziet. Hij toonde zich erg ingenomen met de harde woorden van Trump in de richting van aartsvijand Iran.

Veel liefde

Trump herinnerde nog eens aan het nucleaire akkoord dat Iran met Obama en andere westerse landen heeft gesloten. Dat was voor Iran een werelddeal, zei Trump sarcastisch, want dat land raakte verlost van sancties, wordt zeker tien jaar met rust gelaten en kan intussen verdergaan met zijn agressie tegen Israël.

Na Netanyahu's opmerking dat hij blij is met de "herbevestiging" van het Amerikaanse leiderschap, zei Trump dat er in de regio "heel veel liefde is", die zal bijdragen aan het realiseren van vrede tussen Israël en de Palestijnen.

Bewonderaar

Al meteen bij de aankomst op het vliegveld werd de togetherness tussen de twee echtparen onderstreept door Sara, de vrouw van premier Netanyahu. Zij begroette Melania Trump met de opmerking dat ze haar zeer bewonderde, en voegde daaraan toe: "De meerderheid van de mensen houdt van ons, maar de media niet, net als bij jullie."

Onderonsje Netanyahu's en Trumps over de media

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl