NOS SportAangepast

Avonturier Alonso werpt zich op als mede-favoriet voor Indy 500

Fernando Alonso's uitstapje van de Formule 1 naar de Indy 500 is meer dan een pleziertje. De Spanjaard, die voor het eerst meedoet aan de beroemde race in Indianapolis, heeft in de kwalificaties de vijfde startplaats veroverd.

Alonso snelt naar tweede startrij in Indy 500

Alonso slaat dit weekend de Grote Prijs van Monaco over om de Indy 500 te rijden, waar in tegenstelling tot in de Formule 1 alleen maar rondjes worden gereden op een ovaal circuit. "Ik vind het geweldig mooi om hier te zijn. Zo veel verschil is er niet tussen de Formule 1, IndyCar of rallyrijden. Uiteindelijk gaat het gewoon om racen", aldus de tweevoudig Formule 1-kampioen.

Snelheid: 372 kilometer per uur

In de IndyCar worden de startrijen ingedeeld op basis van de gemiddelde snelheid in de kwalificaties. Ook dat is een verschil met de Formule 1; daar worden de startplaatsen verdeeld op grond van de snelste rondetijden. De 35-jarige Alonso kwam in Indianapolis in zijn vier ronden tot een gemiddelde van 372,2 kilometer per uur en Scott Dixon pakte met 373,6 kilometer per uur poleposition voor de race van zondag.

In de Formule 1 heeft Alonso dit seizoen veel problemen met zijn McLaren en ook bij de Indy 500 was zijn auto een onzekere factor. Vlak voor de kwalificaties moest zijn motor vervangen worden. Die klus was pas acht minuten voor de technische inspectie klaar.

"Het was stressen. We wisten niet zeker of ik de baan op kon. Volgens mij was het hele team met mijn auto bezig", liet Alonso weten.

Maar de Spanjaard liet blijken zijn avontuur in de IndyCar niet te willen laten vergallen door technische malheur. Eenmaal op de baan reed Alonso alle spanning van zich af. Hij had zelfs even het hoogste gemiddelde in handen en wist zich met zijn optreden meteen onder de favorieten voor zondag te scharen.

Fernando Alonso

Mocht Alonso de race winnen, dan is hij de tweede rookie op rij die zegeviert in Indianapolis. Vorig jaar was Alexander Rossi de snelste bij zijn debuut. De Amerikaan begint dit jaar vanaf de derde startplek achter de Nieuw-Zeelander Dixon en zijn landgenoot Ed Carpenter.

Zware crash Bourdais

Een andere coureur met een Formule 1-achtergrond, de Fransman Sébastien Bourdais, crashte in de kwalificatie. Hij liep daarbij een gebroken heup en meerdere fracturen aan zijn bekken op en moet de race aan zich voorbij laten gaan.

Zware crash Bourdais schrikt Indy 500 op

Naar verwachting zullen zondag 300.000 fans naar de 'Brickyard' komen om de race over 200 ronden te zien. Alonso: "Dit is de grootste race ter wereld. Ik kijk uit naar zondag. Laten we er een mooie show van maken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl