CDA-leider Buma
NOS NieuwsAangepast

Buma: het is tijd voor keuzes

Partijen als D66, ChristenUnie, SP en PvdA moeten over hun bezwaren tegen regeringsdeelname heen stappen. Die oproep deed CDA-leider Buma na zijn gesprek met informateur Schippers.

"Er zijn allerlei blokkades opgeworpen, nu moeten de blokkades opgeruimd worden. Het is tijd voor keuzes", zei Buma. Volgens hem is er sprake van enige spoed. Na het mislukken van de gesprekken met GroenLinks staat de formatie al weer een week op "verkenningsstand".

Hij reageerde daarmee op uitspraken afgelopen weekend van verschillende partijprominenten van D66, SP en ChristenUnie. Kajsa Ollongren, D66-wethouder in Amsterdam, zei niet te geloven in een coalitie met de ChristenUnie.

SP-voorzitter Meyer benadrukte nog eens dat zijn partij niet in een kabinet met de VVD stapt. Oud-minister Van Middelkoop van de ChristenUnie zei vanmorgen op BNR dat zijn partij doodongelukkig zal worden van deelname aan een kabinet met D66.

De VVD is wel de grootste, maar wij zijn niet in de positie om een voorkeur uit te spreken.

VVD-leider Rutte

Buma vindt eigenlijk alleen een coalitie van vier partijen realistisch. "Alles meer maakt het alleen maar moeilijker." Welke vier partijen dat moeten worden zei hij niet. "Ik ga de besprekingen niet beperken."

VVD-leider Rutte zei na afloop van zijn gesprek met Schippers dat hij hoopt dat vandaag duidelijk wordt wat de reflectie van het weekend heeft opgeleverd. Hij gaat nog steeds uit van een coalitie van VVD, CDA en D66, aangevuld met een vierde partij voor een meerderheid.

Voor die vierde partij is wat Rutte betreft de keuze tussen SP, ChristenUnie en PvdA. Welke partner zijn voorkeur heeft wilde hij niet zeggen. "De VVD is wel de grootste, maar wij zijn niet in de positie om een voorkeur uit te spreken."

Asscher: niet beschikbaar

Van de PvdA hoeft Rutte weinig te verwachten. Fractievoorzitter Asscher stuurde vanmorgen een e-mail naar de leden van de partij waarin hij nog eens schrijft dat de fractie niet beschikbaar is om aan te schuiven bij een motorblok van VVD, CDA en D66.

De verschillen met die partijen zijn levensgroot, schrijft Asscher. De PvdA zou dan met 9 zetels tegenover 71 zetels van de andere komen te staan. "Het is een illusie dat we in deze samenstelling meer zouden kunnen bereiken."

Informateur Schippers ontvangt behalve Rutte vandaag de leiders van CDA, D66, GroenLinks, SP en ChristenUnie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl