Sam Willoughby in actie tijdens de Spelen in Rio
NOS WielrennenAangepast

Wordt BMX'er 'Slamming Sam' een 'Miracle Man'?

Opeens was er de crash. De klap. En geen gevoel meer. De Australische BMX'er Sam Willoughby is meervoudig wereldkampioen en zilveren medaillewinnaar van de Olympische Spelen van Londen. Hij was de grote favoriet voor olympisch goud in Rio, maar zag die missie met een zesde plek mislukken. Inmiddels is alles anders.

Tijdens een training afgelopen najaar valt Willoughby hard. Hij breekt daarbij twee nekwervels en raakt vanaf zijn borstkas verlamd. Einde carrière. Na een operatie volgt een revalidatietraject dat nu al maanden duurt. Het nieuwe wereldbekercircuit ging eerder deze maand dan ook zonder hem van start op Papendal.

Willoughby brak zijn rug, maar zit nu weer op de fiets

Deze maand zat Willoughby voor het eerst weer zelfstandig op de fiets. Niet zoals vroeger op de BMX-baan, maar omringd door vrienden en familie tijdens een van zijn vele revalidatietrainingen. 'Slamming Sam', zoals zijn bijnaam op de fiets was, lijkt een 'Miracle Man'.

Via social media houden Willoughby en zijn vriendin en collega-BMX'er Alise Post iedereen op de hoogte van het herstel van Willoughby. Zijn (oud-)collega's steunen het stuk graniet uit Adelaide waar ze kunnen.

  • road2recovery.com
    Sam Willoughby werkt al maanden lang aan zijn herstel.
  • instagram
    Sam Willoughby krijgt enorm veel steun vanuit de BMX-wereld
  • instagram
    Sam Willoughby met zijn vriendin en BMX-collega Alise Post

"Het was een geweldig gevoel om weer normaal te kunnen trappen. Maar dat ik weer op de fiets zat gebeurde niet van het een op andere moment, het is een heel proces geweest om zover te komen", vertelt de Australiër vanachter zijn laptop via Skype.

Over zijn doelen is hij helder. "Het doel is om weer te gaan lopen. Maar ook om een zo normaal mogelijk leven te hebben. Zodat ik uiteindelijk ook met Alise naar het altaar kan lopen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl