D66-leider Pechtold komt vandaag weer op gesprek bij informateur Schippers om te praten over zijn weerstand tegen de ChristenUnie
NOS NieuwsAangepast

Informateur Schippers heeft zware kluif aan 'niet overstekend' D66

Informateur Schippers wacht een zware week om voldoende partijen zover te krijgen onderhandelingen te beginnen over een nieuw kabinet. VVD en CDA willen met de ChristenUnie praten, maar D66 voelt daar nog steeds niets voor.

Deze week moet duidelijk worden of D66 de "oversteek" naar de ChristenUnie kan maken. "Op dat punt zijn ze nog niet", constateert NOS-verslaggever Joost Vullings in het NOS Radio 1 Journaal.

Reflectie

De informateur had het liefst vandaag, een week na de geklapte gesprekken met GroenLinks, een nieuwe formatieronde willen beginnen. Ze merkte alleen vorige week dat de meest voor de hand liggende optie van VVD, CDA, D66 en de ChristenUnie helemaal niet zo gemakkelijk lag. Ze gaf alle partijen daarom de opdracht om het weekend te gebruiken voor "reflectie".

Schippers' huiswerk heeft niet veel opgeleverd, constateert Vullings. D66 blijft zich verzetten tegen de kleine christelijke partij. "Het wordt een zware kluif. Zoals het er nu voor staat, wordt het ontzettend moeilijk."

Afstand

D66 heeft het afgelopen weekend de afstand tot de ChristenUnie alleen maar groter gemaakt, door partijprominenten in diverse mediaprogramma's hun bezwaren tegen de christelijke partijen te ventileren. Oud-partijleider Terlouw zei dat het "niks wordt" en de Amsterdamse wethouder Ollongren maakte duidelijk dat de gesprekken met deze partij overgeslagen konden worden.

Vervelend

D66 vreest dat de partij met de ChristenUnie te grote meningsverschillen krijgt op tal van medisch-ethische onderwerpen en wil daarom met de SP of de PvdA. Het moet deze week dus duidelijk worden dat deze twee opties echt afgestreept kunnen worden, zegt Vullings. Ondertussen beginnen de VVD en CDA de opstelling van D66 wel vervelend te vinden. "Daar zeggen ze: kom op, ga eens met de ChristenUnie aan tafel zitten."

Schippers krijgt vandaag een hele rij heren op bezoek in de volgorde; Rutte, Buma, Pechtold, Klaver, Roemer, Asscher en Segers. Met Wilders heeft Schippers al gebeld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl