André Onana
NOS VoetbalAangepast

Afrikaanse keepers redden het maar zelden in de eredivisie

Andre Onana verlengde deze week zijn contract bij Ajax tot medio 2021. De Kameroener is een van de weinige Afrikaanse doelmannen die naam heeft weten te maken in de eredivisie.

Onana kwam in het basiselftal na de transfer van Jasper Cillessen naar Barcelona. Cillessen keepte de eerste twee duels van dit seizoen en daarna was het de beurt aan Onana, die zijn plek vervolgens niet meer heeft afgestaan. De 21-jarige doelman deed het zo goed dat ook de gehuurde Tim Krul hem niet uit het elftal kon verdrijven.

Afrikaanse keepers in de eredivisie, het is een leuke quizvraag. Het aantal is inclusief Onana zes. Dit zijn ze.

Hans Vonk

De bekendste is Hans Vonk. Geboren in Zuid-Afrika, maar ook in het bezit van een Nederlands paspoort. Als profvoetballer koos Vonk voor het nationale elftal van Zuid-Afrika, waarvoor hij op het WK van 1998 het doel verdedigde.

Hans Vonk won met Heerenveen de beker na strsafschoppen

In totaal keepte hij maar liefst 433 duels in de eredivisie, verdeeld over RKC Waalwijk (105), FC Den Bosch (34), Heerenveen (267) en Ajax (27). Tot vorig jaar was hij technisch manager bij de Friese club.

Khalid Sinouh

Ook Sinouh was in het bezit van twee paspoorten: het Nederlandse en het Marokkaanse. De geboren Amsterdammer koos voor Marokko waarvoor hij in 2004 en 2005 enkele interlands speelde.

Khalid Sinouh keepte ook voor NEC

In de eredivisie speelde Sinouh 114 duels, dankzij periodes bij AZ (11), FC Utrecht (2), NEC (6), PSV (1), RKC Waalwijk (93) en Heerenveen (1). Sinouh (42) stopte drie jaar geleden en is tegenwoordig onder meer analist bij NOS Studio Voetbal.

Alloy Agu

Alloy Agu (nu 49) keepte 45 wedstrijden in de eredivisie, allemaal voor MVV in de periode 1990-1992. De Nigeriaan kwam tot 28 interlands en was reservekeeper op het WK van 1994 achter Peter Rufai.

Alloy Agu stijlvol in actie

Op zijn dertigste stopte Agu en daarna was hij vooral keeperstrainer, onder meer bij het Nigeriaanse nationale elftal.

Peter Rufai

Zijn naam viel al even: Peter Rufai. De Nigeriaan speelde in het seizoen '93/'94 twaalf duels voor Go Ahead Eagles. Als keeper van Nigeria was hij succesvoller: 65 interlands. Hij won in 1994 de Afrika Cup en keepte op de WK's van 1994 en 1998.

Peter Rufai wordt gepasseerd tijdens het WK in 1998

Na zijn periode in Deventer vertrok Rufai naar Spanje en Portugal. Rufai (53) vestigde zich na zijn actieve carrière in Spanje waar hij een keepersschool begon.

Sherif Ekramy

Feyenoord deed in 2006 noodgedwongen een beroep op Egyptenaar Sherif Ekramy. Maikel Aerts ging in een wedstrijd tegen FC Twente opzichtig in de fout en wilde in de rust niet verder spelen. Ekramy nam het vervolgens enkele duels goed over. Toch bleef hij steken op maar zeven wedstrijden in het Feyenoord-doel.

Sherif Ekramy debuteert bij Feyenoord

Via Turkije belandde Ekramy in zijn vaderland. In februari 2012 ontstonden tijdens een wedstrijd van zijn club Al-Ahly tegen Al-Masri hevige rellen op de tribunes. Er vielen meer dan zeventig doden en honderden gewonden. Ekramy dacht aan stoppen, maar deed dat niet. Hij staat nog altijd onder de lat bij Al-Ahly en was vorig jaar reservedoelman van Egypte in de Afrika Cup.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl