Anis Amri
NOS Nieuws

Aanslagpleger Berlijn had al vast kunnen zittten

De dader van de aanslag in Berlijn, Anis Amri, had in november al opgepakt kunnen worden voor drugshandel. Dat is niet gebeurd, en de betrokken rechercheurs hebben hun fouten geprobeerd onder het tapijt te vegen. Dat blijkt volgens verantwoordelijk senator Andreas Geisel uit documenten die onlangs in het onderzoek zijn opgedoken.

In december reed de Tunesische Amri met een gestolen vrachtwagen in op een kerstmarkt. Hij doodde daarbij 12 mensen, 67 anderen raakten gewond. Amri werd op de vlucht in Italië door de politie doodgeschoten.

In het vizier

In de maanden voor de aanslag werd Amri gevolgd door de Berlijnse politie. Hij dealde drugs en volgens Geisel blijkt uit een van de documenten dat er genoeg bewijs was verzameld om hem voor georganiseerde, professionele drugshandel op te pakken.

Dat dit nieuws nu pas bekend wordt, komt doordat de betrokken rechercheurs hun nalatigheid probeerden te verdoezelen. Volgens Geisel zijn de verdenkingen van professionele, georganiseerde drugshandel in het dossier veranderd in kleinschalige drugshandel. Die aanpassingen zijn gedaan in januari, maar de datum is daarna teruggezet op november. Tegen de rechercheurs is aangifte gedaan wegens obstructie van de rechtsgang.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl