Doelman Erwin Mulder baalt na weer een tegentreffer
NOS VoetbalAangepast

Aangeslagen Heerenveen kruipt in rol van underdog

Met swingend spel oogstte sc Heerenveen in de eerste seizoenshelft niets dan lof. De veelgeprezen aanval, met Sam Larsson, Reza Ghoochannejhad en Arber Zeneli, draaide menige verdediging dol. Maar nu de play-offs om Europees voetbal gaan beginnen, is er weinig meer over van de soepel draaiende Friese voetbalmachine.

Een veelzeggende statistiek in dat verband: alleen degradant Go Ahead Eagles haalde in 2017 minder punten (11) dan sc Heerenveen (14). "Na de winter is het gewoon stukken minder. Dat is duidelijk", erkent trainer Jurgen Streppel.

"Je ziet wat dat met het vertrouwen doet. Dat is gewoon heel broos. We schieten ballen weg of nemen ballen aan waarvan je denkt: hoe is het mogelijk?"

"Het vertrouwen is gewoon heel broos"

Heerenveen zakte in de tweede seizoenshelft van de vierde naar de negende plaats. Het is dat de Friezen een beter doelsaldo konden overleggen dan Heracles Almelo (+1 tegen -2), anders was het seizoen al over en uit geweest.

Tekenend: zondag werd de reguliere competitie in eigen huis afgesloten met een 2-0 nederlaag tegen degradatiekandidaat NEC.

Een week eerder gingen de Friezen met 2-1 onderuit bij PEC Zwolle, dat zelfs een groot deel van de wedstrijd met tien man speelde. Gezien de huidige vorm lijkt Heerenveen dan ook weinig te zoeken te hebben in de play-offs, waarin FC Utrecht de eerste tegenstander is.

Oplossing bedenken

"Ik zou ook graag willen weten waar het aan ligt. Dan kun je namelijk een oplossing bedenken", zegt aanvoerder Stijn Schaars. "Maar het mooie van sport is dat het woensdag weer opnieuw begint. Iedereen begint op nul. Wij zijn een keer de underdog. Dat is ook weleens lekker."

Schaars weet ook niet waar het aan ligt

Schaars ontbrak door een blessure een aantal maanden bij Heerenveen. Precies in die periode ging het bergafwaarts met de ploeg. Het gemis van de belangrijke schakel op het middenveld was merkbaar. En toch zag Streppel zijn ploeg ook zonder Schaars bij vlagen nog steeds een behoorlijk niveau halen.

"Alleen ging dat niet gepaard met goede resultaten", blikt de trainer terug. "Tegen PSV scoren we bijvoorbeeld drie keer, maar verliezen we in de slotfase nog met 4-3. We hebben er moeite mee als het even tegenzit. Dat moeten we zien om te draaien."

'Geen favoriet'

Streppel houdt zich vast aan de eerdere wedstrijden die Heerenveen tegen Utrecht speelde dit seizoen. "Zeker in Utrecht (1-0 verlies, red.) waren we veel beter. Als wij goed zijn, is Utrecht ook niet blij met ons. Maar één ding is zeker: wij gaan niet als favoriet de play-offs in."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl