Wilco van Schaik bij zijn afscheid met Frans van Seumeren
NOS VoetbalAangepast

Zes jaar FC Utrecht: Van Schaik kan er een boek over schrijven

Nu vandaag de nacompetitie voor Europees voetbal van start gaat, begint Wilco van Schaik aan zijn laatste klus als algemeen directeur van FC Utrecht. Na zes intensieve en bewogen jaren is het tijd voor iets nieuws.

"Dit bestaan vergt heel veel van je. Het voetbal is net een omgekeerde wasstraat: je gaat er schoon in en komt er vies uit. Directeur zijn van een betaald voetbalorganisatie is nergens mee te vergelijken. Elke seconde vergt de club aandacht van je. Ik kan er een boek over schrijven...", laat Van Schaik weten.

Verhalen genoeg

Misschien moet hij dat wel doen. Er zijn verhalen genoeg. "In 2013 konden we Jens Toornsta voor 800.000 euro overnemen van ADO Den Haag. Een koopje. Een jaar later verkochten we 'm voor bijna vier miljoen aan Feyenoord. In het bedrijfsleven ben je dan de held, maar ik werd door de supporters op Marktplaats te koop aangeboden."

Zakaria Labyad (FC Utrecht) heeft gescoord tegen AZ

En nog een voorbeeld van de bizarre voetbalwereld. Utrecht won afgelopen zondag met 3-2 bij AZ, maar had bij een nederlaag vreemd genoeg 750.000 euro extra verdiend aan televisiegelden. Van Schaik: "Zie je mij al naar de trainer lopen en zeggen: deze moet je verliezen? Nee, daar is geen moment discussie over geweest."

Europees voetbal

Door de overwinning begint Utrecht juist met extra geloof in eigen kunnen aan de play-offs, waarin sc Heerenveen de eerste opponent is. Al was er al genoeg vertrouwen na de knappe vierde plaats in de eredivisie.

Van Schaik: "De droom is Europees voetbal, maar het moet nog wel even gebeuren. Als je het niet haalt met deze geweldige selectie, kun je veel kritiek krijgen na een geweldig seizoen. Zo veranderlijk is het voetbal."

Zijn vertrek, dat hij in januari aankondigde, kan niet los worden gezien van de financiële situatie van FC Utrecht. De club is nog altijd niet uit de rode cijfers. Maar juist nu hij weggaat stromen de euro's binnen: 1,3 miljoen extra tv-gelden, zes miljoen voor Sébastien Haller en ook Sofian Amarabat, die in de belangstelling van Feyenoord staat, kan miljoenen opleveren.

"Wij moeten ons operationeel verlies altijd dekken met transfergelden", legt Van Schaik uit. "Daarom zijn de investeringen van eigenaar Frans van Seumeren zo belangrijk geweest. Hij heeft heel veel offers gebracht."

"Deze zes jaren bij Utrecht zijn de meest boeiende van mijn leven geweest. Het is echt afscheid nemen van mensen. Daar moet ik doorheen, maar het is echt tijd voor wat anders", sluit hij af.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl