Nicolai Jørgensen
NOS VoetbalAangepast

Volgt Jørgensen het buitenlandse spoor van alle topscorers?

Nicolai Jørgensen eiste in het kampioensjaar van Feyenoord de topscorerstitel van de eredivisie voor zich op. Treedt de Deen in de voetsporen van onder anderen Memphis Depay en Vincent Janssen door na een succesvol seizoen voor een buitenlands avontuur te kiezen? De laatste zes topscorers van de eredivisie werden in de zomer getransfereerd.

Maandag was de aanstaande keuze van Dirk Kuijt een belangrijk onderwerp van gesprek. Knoopt de aanvoerder van Feyenoord, die in de kampioenswedstrijd tegen Heracles drie keer scoorde, er nog een jaar aan vast?

Over Jørgensen, die pas zijn eerste seizoen voor Feyenoord speelde, werd met geen woord gerept. En dat terwijl de 26-jarige Deen afgelopen seizoen goed was voor 21 goals en ook vaak aan de basis stond van een doelpunt.

Nicolai Jørgensen (m) met de schaal in handen

Waar Kuijt zondag tegen Heracles en een dag later tijdens de huldiging zowel letterlijk als figuurlijk op de voorgrond trad, hield Jørgensen zich wat afzijdig.

De van nature stoïcijnse Scandinaviër nam de microfoon niet ter hand, liet zich niet toezingen en zocht tijdens de huldiging de anonimiteit op. Hij genoot in stilte.

Feit is dat clubs uit Engeland, Duitsland en Spanje de topscorer van Nederland de voorgaande jaren op hun verlanglijst hadden staan. De laatste twee topscorers vertrokken naar de Premier League: topclubs Manchester United en Tottenham Hotspur klopten aan bij respectievelijk Memphis Depay en Vincent Janssen.

En zij waren geen uitzonderingen. Negen jaar geleden lokte Real Madrid topscorer Klaas-Jan Huntelaar (33 goals) bij Ajax vandaan en twee jaar later, in 2011, zag Ajax de toenmalige topscorer Luis Suárez (35 goals) weggekaapt worden door Liverpool. Weliswaar een half jaar later in de winterstop.

'Door Champions League willen spelers bij Feyenoord blijven'

Vorige maand liet Jørgensen optekenen dat "de kans groot is dat hij volgend jaar bij Feyenoord blijft". De vraag is echter of Feyenoord een bod uit bijvoorbeeld de Premier League kan weigeren en/of de hoofdpersoon een aanzienlijker hoger salaris kan weerstaan.

Naar verluidt heeft de landskampioen reeds een bod van 25 miljoen euro ontvangen. "Toe maar", reageerde technisch directeur Martin van Geel in gesprek met Joep Schreuder.

Van Geel: "Je hebt garantie tot aan de deur. Wij staan er in ieder geval heel stevig in. Gelukkig heeft een aantal spelers hun doorlopende contract onlangs verlengd. Dat is een stevig signaal."

Gewaarschuwd

Mocht Jørgensen ook een aanbieding krijgen uit een Europese topcompetitie, dan is hij gewaarschuwd. Feit is namelijk ook dat veel van de topscorers van de afgelopen jaren het niet gemaakt hebben bij hun volgende club.

Kijk maar naar Afonso Alves, Memphis Depay, Alfred Finnbogason, Björn Vleminckx en ook Vincent Janssen. Wat dat betreft zijn waarschijnlijk ook de Europese topclubs gewaarschuwd. Ze denken wel drie keer na voor ze de topscorer van Nederland halen.

Overzicht topscorers eredivisie vanaf 2006/2007

SeizoenSpeler (aantal goals)Vertrokken naar
2006/2007Afonso Alves, sc Heerenveen (34)Middlesbrough (januari 2008)
2007/2008Klaas-Jan Huntelaar, Ajax (33)Real Madrid (januari 2009)
2008/2009Mounir El Hamdaoui, AZ (23)(seizoen later naar Ajax)
2009/2010Luis Suárez, Ajax (35)Liverpool (januari 2011)
2010/2011Björn Vleminckx, NEC (23)Club Brugge
2011/2012Bas Dost, sc Heerenveen (32)VfL Wolfsburg
2012/2013Wilfried Bony, Vitesse (31)Swansea City
2013/2014Alfred Finnbogason, sc Heerenveen (29)Real Sociedad
2014/2015Memphis Depay, PSV (22)Manchester United
2015/2016Vincent Janssen, AZ (27)Tottenham Hotspur

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl