NOS NieuwsAangepast

Elektrische fiets verzekeren wordt ook buiten Randstad duurder

Wie een elektrische fiets wil verzekeren, moet fors in de buidel tasten. Randstedelingen met een e-bike wisten dat al. Maar voor bewoners van steden als Nijmegen, Groningen, Maastricht en Arnhem is het nieuw. Verzekeraars zien ook daar de diefstallen toenemen, en verhogen dus de premies.

"Net als bij auto's, passen we nu een risicoprofiel toe bij elektrische-fiets-verzekeringen", zegt Douwe Boeijenga, directeur van verzekeraar Enra. Zijn bedrijf is marktleider op het gebied van fietsverzekeringen. In het hoogste risicoprofiel vallen nu ook stedelijke gebieden buiten de Randstad. Zo ging in Groningen en Arnhem de premie 87 procent omhoog.

Sportvelden, bioscopen en supermarkten

De forse verkoopstijgingen jagen de premies ook omhoog. "Het zijn niet alleen meer de 50-plussers die ze aanschaffen. Elektrische fietsen staan ook bij sportvelden, bioscopen en supermarkten. Ze worden dus ook meer gestolen. We keerden vorig jaar 15 miljoen euro uit wegens diefstal", zegt Boeijenga.

Premies verschillen sterk tussen stad en dorp. Vergelijkingssite besteproduct.nl zette de verschillen van de premies bij Enra op een rij. De verschillen zijn groot. Een verzekering bijvoorbeeld voor drie jaar waar in Amsterdam 423 euro voor neergeteld moet worden, kost in Ommen slechts 130 euro.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl