Rob Westerhof (r) met trainer Alex Pastoor
NOS VoetbalAangepast

De bevrijding van Sparta komt via Teletekst 818 en een sigaar

Stuivertje wisselen was het. Wie zou die felbegeerde vijftiende plaats pakken op de slotdag van de eredivisie? Roda JC begon op die positie, toen leek het even NEC te worden, maar het was uiteindelijk Sparta dat vijftiende werd en zich daarmee verzekerde van wederom een seizoen eredivisievoetbal.

"Ik ben ongelooflijk opgelucht, want er zat een enorme spanning op", vertelt Sparta-voorzitter Rob Westerhof in Langs de Lijn. "Ik zat continu met mijn telefoon om Teletekstpagina 818 te verversen voor de standen op de andere velden."

Sigaartje erbij

Terwijl Sparta vocht om het reeds gedegradeerde Go Ahead Eagles onder de duim te houden, was op de velden elders in de eredivisie de spanning ook om te snijden. Westerhof kon zijn nervositeit amper de baas. "Ik heb de nare eigenschap dat ik op spannende momenten een sigaar nodig heb. Bij de gelijkmaker van Go Ahead ben ik naar buiten gegaan en heb ik er eentje opgestoken."

Terwijl Westerhof buiten stond, hoorde hij gejuich van de tribunes. "Gelukkig kwam het vanuit de goede kant van het stadion, namelijk het uitvak."

Feest bij de spelers van Sparta in Deventer

Lijfsbehoud op de laatste speeldag. De ontlading was groot bij alle Spartanen. De verschillen tussen de Jupiler League en de eredivisie zijn namelijk enorm, weet ook Westerhof.

"Stel we zouden degraderen, dan hadden we moeten werken met een begroting van zo'n vijf miljoen. Nu kunnen we uitgaan van tien tot twaalf miljoen. Dus dat scheelt nogal wat."

Na een goede competitiestart kwamen de Rotterdammers in een vrije val. Van het elan waarmee Sparta terugkeerde op het hoogste niveau was nog maar weinig over. Trainer Alex Pastoor kreeg kritiek, ook van Westerhof.

"Als er dingen minder gaan, ga je toch kijken of er iets moet veranderen. De laatste wedstrijden vergen mentaal en fysiek een bepaalde instelling. Dat heeft Pastoor goed opgepikt", zegt hij met de wijsheid van nu.

De 73-jarige bestuurder wil graag doorgroeien met de Kasteelclub. "We hebben natuurlijk een aantal plannen. Dan kijk je ook naar de mogelijkheden in ons stadion. Met 10.500 stoeltjes is het aan de krappe kant als je groter wil worden."

Maar het gaat niet alleen om de capaciteit. In april trad de populaire Rotterdamse rapgroep Broederliefde op in Het Kasteel. "Dat leverde flink geld op, misschien gaan we meer van dat soort dingen doen", aldus Westerhof.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl