Feyenoordfans op het Stadhuisplein
NOS NieuwsAangepast

Feyenoord of toch Ajax? 'We moeten het gewoon doen!'

Het centrum van Rotterdam is vol gestroomd met Feyenoordfans. Alle kaartjes voor de evenemententerreinen in de binnenstad, waar op grote schermen Feyenoord - Heracles te zien is, zijn verkocht. "We moeten het gewoon gaan doen vandaag", zegt een supporter vol overtuiging.

Weer wordt de eredivisie pas op de laatste speeldag beslist. Voor de fans van zowel Feyenoord als Ajax is het een zenuwslopende dag. Wordt Feyenoord voor het eerst in 18 jaar kampioen? Of slaagt Ajax erin om de Rotterdammers op de valreep te achterhalen?

Wat de uitkomst ook moge zijn, Rotterdam heeft extra maatregelen genomen. Zelf drank meenemen naar de binnenstad is verboden. Alleen in de horeca mag alcohol worden geschonken. De politie controleert er streng op, merkt verslaggever Robert Bas.

Er is meer politie op de been dan vorige week. Volgens Bas staan er tien pelotons ME paraat. De Belgische politie heeft

paarden gestuurd, wat zelden gebeurt. Allemaal bedoeld om rellen zoals vorige week te voorkomen.

Een aantal supporters op het Stadhuisplein is opgepakt voor het roepen van discriminerende teksten. Verder zijn er geen ongeregeldheden gemeld door de politie.

Vandaag wel

Bij De Kuip verzamelden vanmorgen vroeg al de eerste fans. "Vorige week had ik al het gevoel dat het niet zou lukken", bekent een supporter met kaartjes voor de wedstrijd. "Maar vandaag wel!"

De Rotterdammers hadden vorige week al kampioen kunnen worden, maar verloren van stadgenoot Excelsior. Het voordeel daarvan: Feyenoord speelt nu voor eigen publiek. De spelersbus werd vanmorgen dan ook met gejuich onthaald door supporters.

'Heel Nederland gunt het ons'

Op het Stadhuisplein, de Binnenrotte en bij de Biergarten zijn grote tv-schermen neergezet. Wie daar geen kaartje voor heeft, kan nog terecht in Ahoy. Ook daar is de wedstrijd op een groot scherm te volgen. En natuurlijk zijn er ook veel cafés waar de wedstrijd kan worden gekeken.

Vanuit het hele land komen Feyenoorders naar Rotterdam voor de 'tweede kampioenswedstrijd'. Zo zat de trein vanuit Utrecht vanmorgen al behoorlijk vol, bleek uit een ingestuurde foto.

Feyenoorders in een drukke trein van Utrecht naar Rotterdam

Bij winst tegen Heracles is Feyenoord de nieuwe kampioen. Bij ieder ander resultaat zijn de Rotterdammers afhankelijk van de uitslag van Willem II - Ajax. De Amsterdammers staan één punt achter, dus alles is mogelijk.

Ook Ajaxfans hopen nog op het kampioenschap. Ze reizen af naar de hoofdstad om de wedstrijd in Tilburg te volgen. Want wie weet valt alles onverwachts op zijn plek.

In de Amsterdamse binnenstad wordt forse drukte verwacht. Daarom geldt op het Leidseplein, Thorbeckeplein en Rembrandtplein een 'voetbalverordening'. Dat betekent dat er niet in lantaarnpalen of op bushokjes mag worden geklommen. Vuurwerk is verboden en ook in Amsterdam mag er geen bier of andere alcoholhoudende drank worden meegenomen.

In het stadion van Willem II zitten waarschijnlijk vanmiddag flink wat Ajaxfans. Veel vaste bezoekers van het stadion in Tilburg hebben hun kaart voor veel geld verkocht.

Politie tegen verdwaalde Feyenoorder op Leidseplein: ga deze kroeg maar niet in

Waar veel Ajax-fans wel hopen, maar niet rekenen op de titel, zou de teleurstelling voor Feyenoord als het toch nog misgaat enorm zijn. De Rotterdammers stonden vanaf de eerste speeldag in de eredivisie bovenaan. Dat de club die na 33 wedstrijden bovenaan staat de titel toch nog verspeelt, is in de eredivisie drie keer gebeurd en allemaal vrij recent.

In 2007 stond AZ aan kop, maar door een nederlaag bij Excelsior ging de titel naar PSV. Op doelsaldo bleven de Eindhovenaren Ajax toen voor. In 2011 werd Ajax kampioen door in de slotwedstrijd koploper FC Twente te verslaan. Vorig jaar verloren de Amsterdammers de titel juist op de laatste speeldag. Er hoefde alleen maar gewonnen te worden bij hekkensluiter De Graafschap, maar dat bleek te lastig.

Het wordt hoe dan ook een memorabele dag:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl