NOS VoetbalAangepast

Atlético Madrid weent om verdwijnen Vicente Calderón

Atlético Madrid begonnen aan afscheidstournee Vicente Calderón

Met bloedend hart nemen de Atlético Madrid-fans afscheid van het eigen Vicente Calderón. Vanavond een Champions League-duel, later nog één competitiewedstrijd en de bekerfinale. Dan wacht het monumentale stadion de slopershamer.

Atlético zou de laatste Europese wedstrijd in het beroemde en beruchte stadion graag met een passend feest willen afsluiten. Maar na de 3-0 nederlaag tegen stadgenoot Real Madrid gelooft niemand meer dat de rood-wit-blauwen de Champions League-finale nog kunnen halen.

Nederlandse historie

Drie Nederlandse clubs speelden in Europees verband in Vicente Calderón: Ajax, PSV en FC Groningen. PSV zelfs dit seizoen nog, in de groepsfase van de Champions League. Phillip Cocu sprak bij die gelegenheid lovend over het Vicente Calderón. "Hier vind je pure voetbalsfeer. Dat kenmerkt de club en de fans."

1971 Ajax

Ajax was de eerste Nederlandse ploeg die een Europa Cup-wedstrijd bij Atlético speelde. Het betrof de halve finale in wat toen nog de Europa Cup I heette en toen het stadion van Atlético nog Estadio Manzanares werd genoemd, vernoemd naar de nabijgelegen rivier.

Ajax verloor met 1-0 in Madrid, maar maakte dat in eigen huis ruimschoots goed: 3-0. Ajax won vervolgens de eerste Europese beker uit de clubgeschiedenis door in de finale Panathinaikos te kloppen.

1971: Sjaak Swart in Madrid tegen Atlético

1983 en 1988 FC Groningen

Midden jaren 80, toen het stadion inmiddels was vernoemd naar de legendarische voorzitter Vicente Calderón, mocht FC Groningen aantreden tegen Atlético. Het was het Europese debuut van de Groningers. Het elftal met onder anderen Ron Jans en Erwin Koeman in de gelederen zorgde voor een stunt. De 2-1 nederlaag in Madrid werd in het eigen Oosterpark goedgemaakt, 3-0, met goals van Jans en Koeman.

Vijf jaar later trof Groningen Atlético opnieuw in de UEFA Cup, weer in de eerste ronde. Hoewel thuis een benauwde 1-0 overwinning werd geboekt, wist de ploeg in de uitwedstrijd toch overeind te blijven. In Madrid bleek een treffer van Theo ten Caat goud waard. Groningen verloor weliswaar met 2-1, maar bekerde wel verder.

1983: Erwin Koeman scoort in Oosterpark tegen Atlético Madrid

1997 Ajax

Na de 1-1 in Amsterdam dreigde uitschakeling voor Ajax in de kwartfinales van de Champions League. In de Spaanse hoofdstad was het na de reguliere speeltijd opnieuw 1-1.

In de verlenging zette uitblinker Dani met een poeier van afstand Ajax op een verlossende 2-1 voorsprong. Het werd uiteindelijk 3-2 voor de Amsterdammers, waarmee de enige Nederlandse overwinning in het Vicente Calderón ooit een feit was.

1997: Louis van Gaal bedankt de Ajax-supporters in Madrid

2008 en 2016 PSV

PSV speelde zes wedstrijden in de Champions League tegen Atlético. Het meest memorabel zijn de duels van maart 2016 in de tweede ronde. Zowel in Eindhoven als in Madrid werd niet gescoord. Penalty's moesten de beslissing brengen. Luciano Narsingh bezweek onder de Spaanse furie van de tribunes en knalde op de lat. PSV werd uitgeschakeld.

De groepswedstrijden in september 2016 en 2008 werden alle vier verloren door PSV.

Wanda Metropolitano, vanaf volgend seizoen het onderkomen van Atlético

Afscheid

Na de Spaanse bekerfinale op 27 mei tussen Barcelona en Alavés wordt het stadion getransformeerd tot het Atlético-park. Dat betekent nooit meer die rauwe sfeer op die typische rood-wit-blauwe tribunes. Al zal het ongekende fanatisme van de Atlético-fans in het hypermoderne nieuwe onderkomen niet minder zijn. Maar het zal jaren duren voor de naam Wanda Metropolitano net zo zal beklijven als Vicente Calderón.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl