AZ viert de landstitel in 2009
NOS VoetbalAangepast

Tóch reden voor een feestje bij AZ: gouden jubileum

Ondanks het recente verlies in de bekerfinale is er toch reden voor een feestje bij AZ. Want vandaag viert de trots van Alkmaar Zaanstreek, zoals de club bij de oprichting op 10 mei van 1967 officieel heette, namelijk zijn gouden jubileum.

Precies een halve eeuw geleden zag AZ '67 het levenslicht, na een fusie tussen Alkmaar '54 en FC Zaanstreek. Inmiddels kent de club een rijke voetbalgeschiedenis. Onderstaand drie hoogtepunten uit de historie van AZ.

Kampioen in 1981

Onder de bezielende leiding van de gebroeders Klaas en Cees Molenaar, die het financieel worstelende AZ redden met een financiële injectie, groeide AZ eind jaren zeventig uit tot een grootmacht op de Nederlandse velden.

Met trainer Georg Kessler en onder anderen Kees Kist, Kristen Nygaard, Pier Tol en John Metgod in de gelederen werd de club in 1981 voor het eerst landskampioen. Drie jaar eerder werd al de beker gewonnen.

1981: AZ verovert eerste landstitel in De Kuip

UEFA Cup-finale

In 1981 haalde AZ de finale van het UEFA Cup-toernooi. Over twee wedstrijden werd verloren van het Engelse Ipswich Town, waar de Nederlanders Frans Thijssen en Arnold Mühren onder contract stonden.

In de heenwedstrijd moest AZ met 3-0 buigen en twee weken later was in de return een 4-2 zege niet voldoende om de beker te bemachtigen. Dat duel werd in het Olympisch Stadion in Amsterdam gespeeld.

AZ verloren UEFA Cup-finale 1981

Tweede landstitel

Het tweede kampioenschap liet op zich wachten. Liefst 28 jaar om precies te zijn. Met Dirk Scheringa, de kapitaalkrachtige investeerder, aan het roer bij de club en met Louis van Gaal als coach werd AZ in het seizoen 2008/2009 opnieuw kampioen.

De DSB Bank van Scheringa ging niet veel later failliet en het voortbestaan van AZ was zelfs in gevaar. Maar op de vijftigste verjaardag is AZ weer een gezonde en stabiele subtopper.

2009: AZ verbaast vriend en vijand met tweede landstitel

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl