Minister Hennis en Commandant der Strijdkrachten Middendorp bij de Nederlandse militairen aan de grens in Litouwen
NOS Nieuws

Ook volgend jaar Nederlandse NAVO-bijdrage tegen Rusland nodig

De Nederlandse bijdrage aan de NAVO-operaties die Rusland op een afstand moeten houden, zijn ook volgend jaar onverminderd nodig, zegt Commandant der Strijdkrachten Middendorp.

"We moeten een signaal afgeven dat er een NAVO-grens loopt waar je niet overheen mag", zegt Middendorp.

De 270 Nederlandse militairen die nu in Litouwen zijn, staan niet in verhouding tot de tienduizenden Russen vlak achter de grens, geeft Middendorp toe. Maar de NAVO is inmiddels in staat om binnen korte tijd ook tienduizenden militairen op te trommelen.

"Die beperkte militaire aanwezigheid aan de Russische grens is vooral om onze bondgenoten gerust te stellen", zegt Middendorp. De mensen in Estland, Letland en Litouwen voelen volgens hem de dreiging elke dag. "Onze militairen worden op straat door de bevolking benaderd om hun dankbaarheid te betuigen."

Cyberwarfare

Maar tot nu toe trekt Rusland zich niet veel van de NAVO-aanwezigheid aan. Het Russische leger houdt steeds vaker militaire oefeningen die tegen de afspraken in niet worden aangekondigd, schendt het luchtruim van de Oost-Europese landen en vaart vlak langs hun territoriale grenzen.

In de afgelopen vier maanden dat Nederland de taak had om het luchtruim boven de Baltische staten te bewaken, onderschepten de Nederlandse F16's tien Russische toestellen.

En Rusland gebruikt ook moderne middelen. De NAVO-landen lopen op het gebied van 'cyberwarfare' of digitale oorlogsvoering achter op Rusland. Middendorp: "De Russen hebben hier op gefocust."

De NAVO-landen willen naast een verdediging van hun systemen werken aan "offensieve cyber", zegt de Commandant der Strijdkrachten. "Als ik de systemen van de tegenstander kan uitschakelen of ontregelen, dan hoeft er geen bloed te vloeien."

Nepnieuws

Het verspreiden van nepnieuws, zoals de Russen doen, behoort niet tot het wapenarsenaal van de NAVO. "Wij proberen dicht bij de waarheid te blijven en mensen ervan bewust te maken dat landen dit als wapen gebruiken. Maar we gaan nepnieuws niet met nepnieuws bestrijden." Of dit ook voor de toekomst geldt, kan Middendorp niet zeggen.

Vorig jaar werd op de NAVO-top in de Poolse hoofdstad Warschau afgesproken dat de verschillende NAVO-landen de defensiekracht in dat gebied zouden vergroten in verband met de inval van Rusland in Oekraïne en de annexatie van De Krim.

Ook de Verenigde Staten en Canada leveren als niet-Europese landen regelmatig bijdragen met militairen en materieel aan de bewaking van de Russische grens.

Op 25 mei is er weer zo'n top, maar dan in Brussel. Premier Rutte vertegenwoordigt Nederland. Daar zal het ook gaan over hoeveel geld landen moeten bijdragen aan de NAVO.

Nederland betaalt te weinig, dus aan de formatietafel zullen VVD, CDA, D66 en GroenLinks het snel eens moeten worden over de toezeggingen die Rutte in Brussel kan doen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl