Studio Voetbal 30 april
NOS VoetbalAangepast

Wachten op de persoonlijkheid die het cynisme verdrijft

De bekerfinale was het aanzien amper waard, maar de vreugde bij Vitesse vergoedde een hoop. Daarover waren de gasten aan tafel bij Studio Voetbal, die behalve op de bekerfinale ook uitgebreid ingingen op het bondscoachschap, het roerend eens.

"Een vijfje", zei Pierre van Hooijdonk, gevraagd naar de amusementswaarde van de bekerfinale. "Voor het voetbal zou ik bijna het woord dramatisch willen gebruiken. De eerste helft was misschien wel de minste helft die ik dit seizoen van een team heb gezien", vulde Kees Jansma aan.

Regi Blinker sloot zich daarbij aan. "Het waren veel lange ballen. Maar ik heb van de sfeer en het publiek genoten", aldus Blinker.

'Niet genoten van bekerfinale, wel van de sfeer'

Ricky van Wolfswinkel vervulde met twee goals een positieve hoofdrol, AZ-doelman Tim Krul eiste een negatieve hoofdrol voor zich op. "Hij anticipeerde (bij de eerste goal, red.) totaal verkeerd, hij had de bal moeten aanvallen", aldus Van Hooijdonk. "Dat moment bepaalt de wedstrijd."

En Van Wolfswinkel? "Die vertrekt aan het eind van het seizoen", denkt Arno Vermeulen. "Als hij nog een keer naar het buitenland wil na zijn teleurstellende jaren in Engeland en Frankrijk." Van Hooijdonk countert: "Bij Sporting heeft hij het toch niet zo onaardig gedaan?"

'Het cynisme in het land is ongelooflijk groot'

De afgelopen week werd gedomineerd door Henk ten Cate, Dick Advocaat en Hans van Breukelen. In de soap die zich afspeelt rond de zoektocht naar een nieuwe bondscoach vulden hun namen dagelijks de headlines op tv, radio en in de kranten.

Inmiddels is duidelijk dat er een streep is gezet door de naam van Ten Cate en dat de aanstelling van Advocaat een kwestie van tijd is. Dat het een roerige week was, mag daarom een understatement heten.

"Advocaat heeft altijd de gedachte gehad dat hij de enige optie was. En de partij Ten Cate had ook heel sterk het gevoel dat hij de eerste kandidaat was. Daar zit wel wat verwarring", aldus Vermeulen.

'Het cynisme is groot'

Ook andere namen passeerden sinds het ontslag van Danny Blind de revue, maar trainers als Erik ten Hag zijn volgens de analisten van Studio Voetbal nog te onervaren. "Het cynisme is groot in het land", aldus Jansma. "We hebben een sterk iemand nodig, die gepokt en gemazeld is. Een persoonlijkheid, die bijvoorbeeld ook bestand is tegen de media."

'Van Breukelen moet heel goed nadenken over positie'

Van Hooijdonk is tegen een terugkeer van Advocaat, die Oranje augustus vorig jaar na amper drie maanden assistent te zijn geweest nog de rug toekeerde en koos voor een lucratief avontuur bij Fenerbahçe. "Ik heb geen problemen met de coach Advocaat, maar moreel voelt het niet goed. Hij heeft het zinkende schip verlaten", zei Van Hooijdonk.

Bij gebrek aan beter moet de KNVB daar niet bij stilstaan, vinden Jansma en Vermeulen. "Het zou anders zijn geweest als we een droomkandidaat hadden. Nu moeten we er overheen stappen. Iedereen voelt die pijn", aldus Vermeulen. Jansma: "Misschien was ik zo rancuneus geweest hem niet te nemen, maar we hebben gewoon de beste kandidaat nodig."

Discretie vereist

Toch moet Van Breukelen zijn eigen handelen nog maar eens goed beoordelen, vindt Vermeulen. Terwijl de zoektocht naar een bondscoach namelijk een delicate zaak is en discretie vereist, deed de technisch directeur van de KNVB geen enkele moeite om zijn bewegingen te verhullen. "Hij heeft op een open terras met Ten Cate gezeten, is in een restaurant gaan zitten en is op de trainingslocatie geweest, terwijl Ten Cate een Nederlandse staf heeft..."

Blinker: "Wat mij stoort, is dat alles naar buiten komt voordat de gesprekken zijn geweest. Dat het niet tot een samenwerking met Gullit kwam bijvoorbeeld. Voor mijn gevoel heeft van Breukelen een aantal dingen gedaan, waarvan iedereen ziet dat ze niet kloppen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl