Lewis Baker
NOS VoetbalAangepast

Beker mooiste afscheid voor Baker

Voor Lewis Baker moet de finale van de KNVB-beker tegen AZ een knallend afscheid worden van Vitesse. De Brit is bezig aan zijn tweede en hoogstwaarschijnlijk laatste huurseizoen in Arnhem.

Voor het eerst in de clubgeschiedenis kan Vitesse een prijs pakken. Landskampioen werden de Arnhemmers nog nooit en de drie voorgaande bekerfinales gingen allemaal verloren, waarvan de laatste in 1990 tegen PSV.

"Het is heel speciaal", zegt Baker. "De laatste finale is lang geleden en de club heeft al 125 jaar niks gewonnen. Het is spannend voor iedereen, niet alleen voor de spelers, maar ook voor de fans, de gemeenschap."

Met vijf doelpunten is Baker de topscorer van het bekertoernooi. Zijn twee goals op 1 maart bij Sparta (2-1) hielpen Vitesse aan een plaats in de finale. Met links en rechts, de veelzijdigheid van Baker perfect illustrerend.

Baker: klaar om geschiedenis te schrijven

Bakers enige wedstrijd in de hoofdmacht van Chelsea was in het Engelse bekertoernooi, de FA Cup. In januari 2014 mocht hij van coach José Mourinho drie minuten meedoen bij Derby County (2-0 winst). Als jeugdspeler won hij in de 2012 met Chelsea de FA Youth Cup.

In Engeland is het bekertoernooi een grote prijs, met een grote traditie, maar volgens Baker is het Nederlandse bekertoernooi niet minderwaardig. Hij verwacht een vergelijkbare happening als in Engeland.

"Het is fantastisch om erbij te zijn", zegt Baker. "Maar winnen betekent dat we historie schrijven. De club heeft nog nooit een grote prijs gewonnen en het lijkt me fantastisch als dat ons als eerste spelers wel lukt."

Lewis Baker viert de 1-0 tegen Sparta

De prestaties van Baker in de afgelopen twee seizoenen rechtvaardigen een stap hogerop. Terug naar Chelsea of een andere club. "Nog een jaar bij Vitesse is niet logisch", liet de Engelsman al eerder weten. Daarom is deze finale voor hem ook zo belangrijk.

Vitesse kan historie schrijven, maar Baker kan met een hoofdrol in De Kuip zijn eigen status verhogen en zijn plek in de clubgeschiedenis opeisen. Welk shirt hij volgend seizoen ook draagt.

Lewis Baker is dan voor eeuwig verbonden aan de club. Als de man die Vitesse de eerste prijs bezorgde.

Baker maakt alleen maar mooie goals

De finale van de KNVB-beker tussen AZ en Vitesse in Rotterdam begint om 18.00 uur. De wedstrijd is live te volgen via het liveblog op NOS.nl en op teletekstpagina 810. De samenvatting is te zien op NPO 1.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl