De aardverschuiving in Kirgizië
NOS NieuwsAangepast

Dag van nationale rouw in Kirgizië na aardverschuiving

In het zuiden van Kirgizië worden na een aardverschuiving zeker 24 inwoners van een dorp in de regio Osj vermist. De autoriteiten gaan ervan uit dat ze het niet overleefd hebben. President Atambajev spreekt van een tragedie en heeft morgen tot een dag van nationale rouw verklaard.

De aardverschuiving in de vroege ochtend werd veroorzaakt door hevige regenval. De aarde op een bergwand begon te schuiven en verwoestte elf woningen aan de rand van het dorp.

De huizen zijn bedolven door een vier meter hoge moddermassa. Kirgizische deskundigen schatten dat een miljoen kubieke meter aarde naar beneden is gekomen.

Document ondertekenen

De inwoners waren van tevoren gewaarschuwd voor het risico op een aardverschuiving. Degenen die achterbleven, moesten een document ondertekenen dat ze ondanks de waarschuwing vrijwillig bleven.

Ongeveer 150 hulpverleners zijn op zoek naar overlevenden. Het exacte aantal mensen dat door het natuurgeweld is getroffen, is volgens de Kirgizische regering onduidelijk.

Sinds het begin van het jaar is de regio Osj in het Centraal-Aziatische land zo'n 25 keer getroffen door aardverschuivingen. Daarbij zijn zes mensen om het leven gekomen.

Kirgizië

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl