Lodewijk Asscher tijdens de troonrede van 2016 met zijn toenmalige collega's Rutte en Van der Steur
NOS NieuwsAangepast

Podcast: het beste uit het Oog

In de wekelijkse podcast van Met het Oog op Morgen spreken presentator Max van Weezel en politiek verslaggever Wilma Borgman met afzwaaiend vice-premier Lodewijk Asscher. De PvdA-leider doet een boekje open over de 'permanente vechtpartijen' met coalitiepartner VVD, hoe hij zijn werk combineerde met zijn gezinsleven en welke VVD-collega hij het meest gaat missen.

Na de 0-2 overwinning op Vitesse is het zo goed als zeker dat Feyenoord het kampioenschap in de wacht gaat slepen. Dat wordt tijd, vertelt Lee Towers aan Mieke van der Weij. De trouwste fan van de Rotterdamse club legt uit wat de landstitel voor de stad zal betekenen.

Deze week stond het Oog ter gelegenheid van de vijftigste verjaardag van koning Willem-Alexander stil bij zijn geboortejaar, 1967. Het was onder meer het jaar van de Tweede Feministische Golf. Wilfried de Jong spreekt erover met Hedy d'Ancona, voormalig minister en oprichter van het tijdschrift Opzij. Er zijn volgens de feministe nog veel stappen te nemen. "Iemand als onze koningin had niet het lef 'ja' te zeggen op de vraag of ze een feminist is."

De podcast wordt afgesloten met een gesprek over de verwoesting van de Baskische stad Guernica, deze week tachtig jaar geleden. De Duitse Luftwaffe bombardeerde het bolwerk van verzet in de Spaanse Burgeroorlog om de Basken op hun knieën te krijgen. Het inspireerde Pablo Picasso tot één van zijn beroemdste werken. Jeroen Krabbé vertelt over de oorlogsmisdaad en waarom het Picasso-schilderij zo veel indruk op hem maakt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl