Belastingaangifte

Misschien krijg je nog wel meer terug van de belasting

Krijg je geld terug of moet je juist bijbetalen? Dat is de grote vraag zo vlak voor de deadline voor je belastingaangifte van 1 mei. Maar wist je dat je misschien nog wel meer kan terugkrijgen van de belasting door te middelen?

Middelen betekent dat je over drie opeenvolgende kalenderjaren je gemiddelde jaarinkomen berekent en bekijkt wat je gemiddeld per jaar aan belasting zou moeten betalen. Een verzoek kun je indienen binnen drie jaar na je laatste definitieve aanslag van je gekozen tijdvak van drie jaar.

Dat gemiddelde bedrag kan lager zijn dan wat je daadwerkelijk hebt betaald. Als dat zo is, kan je dat te veel betaalde bedrag terugvragen. Het kan goed uitpakken voor bijvoorbeeld starters, die van studeren naar een betaalde baan gaan, voor freelancers die een nogal schommelend inkomen hebben of voor iemand die minder is gaan werken door bijvoorbeeld zwangerschap.

In onderstaande video leggen we in het kort uit hoe het werkt:

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

De Belastingdienst benadrukt dat middelen geen 'trucje' is. "Het is wet- en regelgeving gericht op belastingplichtigen met een sterk wisselend inkomen", aldus de Belastingdienst. Het is dan ook geen geheim. Hoe je kan middelen staat gewoon op de website van de Belastingdienst, maar veel mensen weten dat simpelweg nog niet.

De Belastingdienst zegt geen cijfers te kunnen leveren over welke bedragen het jaarlijks gaat of dat er een stijging of een daling in zit. Wel laat de dienst weten dat het over het algemeen om kleine bedragen gaat en dat je aan veel voorwaarden moet voldoen.

Maar heb je een wisselend inkomen gehad de afgelopen jaren, dan loont het zeker om het even te checken. En geen haast, de deadline voor je aangifte is 1 mei, maar middelen kan het hele jaar door.

Deel artikel: