Kraig Moss
NOS NieuwsAangepast

'Ik heb alles achtergelaten voor Trump, maar nu trek ik mijn steun in'

  • Wouter Zwart

    Correspondent Verenigde Staten

  • Wouter Zwart

    Correspondent Verenigde Staten

Toen Kraig Moss op een winteravond in 2014 thuiskwam van zijn werk, deed hij de meest afschuwelijke ontdekking denkbaar voor een vader. In een slaapkamer trof hij het levenloze lichaam aan van zijn zoon. Rob (24) bleek overleden aan een overdosis heroïne; een verslaving die hij grotendeels had geheimgehouden voor zijn vader.

In de jaren daarna liep Kraig met zijn ziel onder zijn arm, zichzelf verwijtend dat hij te weinig had gedaan om de symptomen van deze wild om zich heen slaande epidemie bij zijn eigen zoon te ontdekken.

Kraig Moss woont in Owego, in de staat New York. "De problemen zijn zo gigantisch in deze omgeving", vertelt hij. "Twee weken geleden zijn er alweer drie mensen aan een overdosis overleden. En twee weken daarvoor vonden ze een dode man in het toilet van een restaurant. En dáárvoor twee meiden op een parkeerterrein. Terwijl ons dorp nog geen twintigduizend inwoners telt."

Na 100 dagen Trump is deze fan 'zwaar teleurgesteld'

Juist daarom vond Kraig de opkomst van Donald Trump een ware openbaring. "Alles wat hij zei, klopte. Hij deinsde er niet voor terug om te benoemen dat Amerika kampt met een heroïne-epidemie. En hij voerde campagne voor een betere aanpak ervan."

Op 15 januari 2016 veranderde Kraigs leven opnieuw. Tijdens een verkiezingsbijeenkomst richtte de toenmalige kandidaat Trump zich rechtstreeks tot hem in het publiek. "Ik vertelde Trump hoe mijn zoon was overleden en vroeg wat hij daar als president aan ging doen."

Op videobeelden is zichtbaar hoe Trump een paar stappen in zijn richting deed en persoonlijk werd. "Dat is heftig. We moeten ervoor zorgen dat jongeren niet verslaafd raken. En ik weet wat je hebt doorgemaakt." Trump keerde zich tot de zaal: "Dit is een geweldige vader, zie ik. En je zoon is heel trots op je." Applaus volgde.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Die dag besloot Kraig dat hij er alles aan wilde doen om Donald Trump president te maken, zodat er meer zorg zou komen voor heroïneverslaafden, evenals meer preventieve hulp om verslaving te voorkomen. "Ik heb alles achtergelaten om Trump te steunen. Maar ik kon het me niet veroorloven. Daarom verkocht ik alle machines van mijn bouwbedrijf. Bulldozers, graafmachines. Ik stopte zelfs met het betalen van mijn hypotheek."

"Er is al beslag gelegd op deze woning." Hij wijst de lege woonkamer in. Tot de bank hem uit zijn huis zet, slaapt Kraig in een slaapzak op de grond. Naast hem een paar foto's en herinneringen aan zijn zoon. Op een kinderstoeltje een zwart doosje met diens as.

De woonkamer van Kraig Moss

Kraig pakt een van zijn twee gitaren. Op de klankkast zitten stickers van Donald Trump. Veel Trump-supporters zullen hem herkennen, met zijn cowboyhoed en leren overall. In het verkiezingsjaar reisde hij door heel Amerika om bij tientallen Trump-evenementen op te treden. Voor de deur, als ongenode maar graag geziene vrijwilliger. Zijn populairste songtekst:

I'm heading on down this road
singing: Trump for President!
What's gonna happen, Lord?
My son I won't forget.

Het werd een succes. Althans, voor Donald Trump. Hij won de verkiezingen en is inmiddels honderd dagen president van de Verenigde Staten.

Maar Kraig Moss viert niet mee. Hij zag niets terechtkomen van de beloofde nieuwe zorgwet. "En de plannen die er waren, wezen eerder in de richting van zware bezuinigingen dan op investeringen. Niet alleen op de aanpak van de heroïne-epidemie, maar eigenlijk op van alles. Exact het tegenovergestelde van wat ik had gehoopt."

Kraig steekt zijn teleurstelling niet onder stoelen of banken. Het komt hem op zware kritiek te staan van andere Trump-supporters: "Het kan me niet schelen of mensen zeggen dat ik egoïstisch ben omdat ik mijn steun intrek. Hij is de president. Hij staat aan het roer. Hij kan zorgen dat dingen gebeuren of juist niet."

Hij keek me in de ogen en beloofde dingen die niet waar bleken. Ik ben teleurgesteld.

Kraig Moss

Toch heeft de Trump-Troubadour, zoals velen hem zijn gaan noemen, geen spijt van zijn avontuur: "Het heeft me een doel gegeven, een missie. Ik zal aandacht blijven vragen voor de doodsoorzaak van mijn zoon en vechten voor hulpprogramma's die de levens van anderen kunnen redden. Al red ik maar één iemand. Dat maakt het 't al waard."

Over de kans dat de regering-Trump alsnog met hulp over de brug komt, twijfelt Kraig. "Het zou prachtig zijn. Maar ik ben teleurgesteld. Hij keek me in de ogen en beloofde dingen die niet waar bleken. En als je dingen zegt die niet waar zijn, heet dat een leugen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl