Kapper Charlie met klant Stephen
NOS NieuwsAangepast

Kapper Charlie is nog steeds blij dat Trump gewonnen heeft

  • Jet Mok

    Redacteur Buitenland

  • Jet Mok

    Redacteur Buitenland

Kapper Charlie vertelt een mop over Donald Trump: de president belt vanuit het Witte Huis met Hillary Clinton.

"Klop klop, zegt ie, als ze opneemt. Wie is daar, vraagt Hillary. Jij in elk geval niet, zegt Trump."

De Amerikaan grinnikt. In zijn kappersstoel schudt klant Stephen z'n hoofd. Stephen stemde op Clinton, maar was eigenlijk voor Bernie Sanders. "Dit is echt het niveau van onze president", zegt hij. Om daar smalend aan toe te voegen: "Waarschijnlijk staat 'ie vandaag gewoon weer te golfen." Charlie lacht: "Nee man, dat was Obama. Die golfde pas vaak."

Een paar dagen na de overwinning van Donald Trump spraken we kapper Charlie in zijn eigen kapperszaak in Phoenixville, Pennsylvania. Toen was hij dolgelukkig met de verkiezingsuitslag. Dit weekend is Trump honderd dagen president en bezoeken we hem weer.

"Ik ben nog steeds blij dat Trump heeft gewonnen", grijnst hij. "Elke dag dat hij president is, is een goede dag", vindt Charlie. De kapper komt superlatieven te kort: "Hij doet het geweldig! Hij doet alles wat hij tijdens de campagne beloofde! En meer!"

Terwijl hij het haar van zijn klant onderhanden neemt, somt Charlie op: "Hij pakt illegale immigranten aan, de NAVO loopt weer op rolletjes. Syrië en Noord-Korea worden in de hoek gezet. Hij heeft een nieuwe rechter voor het Hooggerechtshof benoemd."

Ze liggen dwars bij alles. Ze gunnen Trump zijn succes niet.

Kapper Charlie over de Democraten

De dingen die de afgelopen honderd dagen minder vlekkeloos verliepen, kwamen door de Democraten, vindt Charlie. Het maakt hem boos. "Ze liggen dwars bij alles. Ze gunnen Trump zijn succes niet."

Maar dat Trump weinig voor elkaar kreeg, heeft hij helemaal aan zichzelf te wijten, vindt klant Stephen. "Hij kan met niemand samenwerken. Onze president is een pestkop."

Wat hem betreft komt er zo snel mogelijk een onderzoek naar Rusland en de Russische bemoeienis met de Amerikaanse verkiezingen. Geen probleem, vindt Charlie. "Het is enorm opgeklopt, dat Rusland-verhaal. Laat de FBI maar onderzoek doen, ze vinden toch niks."

Pittige discussies

Volgens hem is het juist goed dat Trump positief is over de Russische president Poetin. "Ten eerste is dat iets wat vooral Democraten zeggen. Ten tweede: wat is er mis mee? Hij moet toch met Poetin werken? Ik ben blij dat ze een goede band hebben."

De meeste mensen in zijn kapsalon zijn voor Trump, vertelt Charlie. Maar niet de man die vandaag in z'n kappersstoel zit. Stephen is het volstrekt oneens met alles wat Charlie zegt en ja, dat levert soms pittige discussies op.

"We denken allebei anders over deze president, dat is geen probleem. Behalve als hij een schaar in zijn hand heeft. Dan wordt het wel een beetje spannend", lacht hij. Dan serieus: "Uiteindelijk moeten we allemaal leven met de keuzes die we maken. Charlie is een goede kapper, de beste hier in de omgeving, dus ik kom hier nog steeds graag."

Over een maand of achttien wordt hij afgezet.

Klant Stephen

Charlie knipt stoïcijns door. Hij heeft zijn president, de afgelopen honderd dagen vond hij mooi. En hij verwacht dat Trump nog veel voor elkaar gaat krijgen: "Nóg een paar nieuwe rechters in het Hooggerechtshof zou mooi zijn. Een nieuw belastingplan ook. En een oplossing voor Noord-Korea." Vrolijk vervolgt hij: "Ik heb zin in de komende vier jaar."

En klant Stephen? Die zegt zuinigjes: "Ik denk dat Trump de komende vier jaar niet volmaakt. Over een maand of achttien wordt hij afgezet. Hoop ik."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl