Jean-Francois Jalkh met Marine LePen in mei 2016
NOS NieuwsAangepast

Interim-voorzitter Front National alweer weg om Holocaustontkenning

De interim-voorzitter van het Front National die eerder deze week de plaats van presidentskandidaat Marine Le Pen innam, is alweer weg vanwege eerdere uitspraken over de Holocaust. Le Pens rivaal Macron herinnerde de Fransen er gisteren aan dat Jean-François Jalkh in 2000 openlijk betwijfelde of de nazi's werkelijk Joden in gaskamers hebben omgebracht.

Inmiddels is Jalkh vervangen door Steeve Briois, burgemeester van Henin-Beaumont, de eerste gemeente waar het FN ooit een absolute meerderheid behaalde. Dat maakte de vicepresident van de partij van Le Pen vanochtend op de televisie bekend.

Le Pen heeft het voorzitterschap even terzijde gelegd om zich te kunnen concentreren op haar campagne in de aanloop naar 7 mei, de beslissende ronde van de presidentsverkiezingen.

Bannen

Marine Le Pen heeft geprobeerd het antisemitisme uit haar partij te bannen, onder meer door haar vader, FN-oprichter en een verklaard Holocaustontkenner Jean-Marie Le Pen, op afstand te zetten.

Haar gematigd-progressieve rivaal Macron brengt vandaag een bezoek aan een plaats in Midden-Frankrijk waar de nazi's in juni 1944 een bloedbad aanrichtten. Oradour-sur-Glane is een uitgebrande spookstad die bewaard is gebleven als herinnering aan de nazi-terreur.

"Vernietiging"

Le Pen haalde gisteren hard uit naar Macron tijdens een campagnebijeenkomst in Nice. Onder haar tegenstander zou Frankrijk zijn "vernietiging" tegemoet gaan, omdat Macron geen hard standpunt inneemt tegen immigratie en de Franse bevolking daardoor "verdund" raakt.

Dat de standpunten verder verharden, blijkt ook uit opmerkingen van de socialistische oud-burgemeester Delanoë van Parijs die twee afgevallen linkse presidentskandidaten de mantel uitveegt omdat zij hun achterban niet oproepen om op Macron stemmen.

Delanoë trok een parallel met de jaren dertig in Duitsland toen de nazi's aan de macht kwamen. "Omdat uiterst links niet wilde kiezen tussen de sociaal-democraten en de nazi's, werd Hitler bij de algemene verkiezingen gekozen." Hij riep Jean-Luc Mélenchon en Martine Aubry op "het Franse belang voorrang te geven boven eerdere rancune".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl