Wekdienst van 28 april: dit gebeurde terwijl je sliep

Goedemorgen! Het wordt een dag waarin zon en wolken elkaar afwisselen. Er vallen buien en soms kan het ook gaan hagelen. Het wordt 10 tot 12 graden,

Wat heb je gemist?

De persvrijheid staat wereldwijd onder druk, zeggen de onderzoeksorganisaties Freedom House en Free Press Unlimited. Vooral in Polen, Turkije en de VS hebben de media het vorig jaar moeilijker gekregen. Er is nog nooit een Amerikaanse president geweest die zoveel minachting voor de pers heeft als Trump, zeggen de organisaties. Volgens hen is er wereldwijd sprake van een sluipende oorlog tegen de journalistiek.

De Londense politie heeft een terreurverdachte neergeschoten. Drie anderen zijn gearresteerd. De verdachten werden al langere tijd in de gaten gehouden en worden verdacht van het voorbereiden van een aanslag. De neergeschoten vrouw ligt onder politiebewaking in het ziekenhuis, maar kon vanwege haar toestand nog niet formeel worden aangehouden.

We hebben vorig jaar met z'n allen 2 procent meer energie verbruikt dan in 2015, meldt het CBS. Er werd vooral meer aardgas verstookt en dat kwam doordat het kouder was. Zo'n 92 procent van de energie komt nog altijd uit aardgas, olie en steenkool, al wordt dat laatste wel minder.

Een schilderij van Govert Flinck heeft op een veiling in New York ruim 9,5 miljoen euro opgeleverd. Het gaat om het werk Een oude man, leunend uit een raam uit 1646. Govert Flinck was een leerling van Rembrandt. Het schilderij werd in 2011 voor het laatst geveild, toen bracht het 2,8 miljoen euro op.

Verder vandaag...

Koning Willem-Alexander houdt een diner met 150 gasten in het Paleis op de Dam in Amsterdam. Speciaal voor zijn vijftigste verjaardag nodigde hij mensen uit - die net als hij - gisteren jarig waren en een kroonjaar bereikten.

Curaçao gaat vandaag naar de stembus om een nieuw parlement te kiezen. De vorige regering viel al na zeven weken. Sindsdien voert de tijdelijke regering het bewind op het eiland. De grootste partij in Curaçao is MFK, de partij van oud-premier Gerrit Schotte die momenteel de interim-regering leidt.

Paus Franciscus brengt een bezoek aan Egypte. Hij wil daar bijdragen aan de dialoog met de islam en met de koptische orthodoxe kerk. Ook wil hij de christenen in het land een hart onder de riem steken.

En vanaf vanavond is de A1 in de richting van Amersfoort een weekend dicht tussen de knooppunten Diemen en Muiderberg. Rijkswaterstaat werkt er de komende dagen aan de weg. Ook is er hinder voor het verkeer op de A6 bij Muiderberg en de A9 bij Diemen. Weggebruikers moeten rekening houden met een vertraging van een uur.

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl