Een arrestatie bij een demonstratie in Moskou begin deze maand
NOS Nieuws

Invallen bij ngo-kantoren Moskou, oppositieleider weer besmeurd

In Moskou heeft de politie invallen gedaan bij de pro-democratische organisatie Open Rusland, die oproept tot een groot protest tegen president Poetin zaterdag. Dat hebben activisten gemeld. Een van hen zegt dat de politie zo'n 100.000 flyers in beslag heeft genomen.

Gisteren verklaarde de Russische justitie dat een kantoor van de Britse tak van Open Rusland "ongewenst" was. De autoriteiten zouden bewijzen zoeken dat het Russische kantoor banden heeft met het Britse filiaal, zodat beide verboden kunnen worden.

Waarschuwing

Het geplande protest is door het Kremlin als illegaal bestempeld. Iedereen die zaterdag toch komt opdagen, krijgt met de politie te maken, luidt de waarschuwing.

Open Rusland is opgericht door de voormalige oliemagnaat Chodorkovski. Hij zat jarenlang in Russische strafkampen en woont inmiddels in Zwitserland. Met Open Rusland wil hij het land hervormen naar Europees voorbeeld.

Navalny besmeurd

Op de dag van de invallen was er ook opnieuw een aanval op de prominente activist en oppositieleider Alexej Navalny. Hij werd besmeurd met een groene vloeistof. Dat gebeurde vorige maand ook al.

Navalny wil volgend jaar meedoen aan de presidentsverkiezingen, maar zijn deelname is geblokkeerd vanwege een veroordeling voor fraude, in februari. Navalny zegt dat sprake was van een politiek gemotiveerd proces. Hij houdt de ambitie om president te worden en hoopt de komende tijd Russen te mobiliseren voor massale protesten tegen Poetin.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl