Het vertrouwen in de monarchie is iets toegenomen
NOS NieuwsAangepast

Wekdienst 27 april: dit gebeurde terwijl je sliep

Goedemorgen, vanochtend is het op de meeste plekken helder met vorst aan de grond. In de loop van de dag geleidelijk meer wolken en dan ook in het binnenland mogelijk een bui met kans op hagel en onweer. Het wordt 8 tot 11 graden. Vanaf morgen gaat de temperatuur omhoog.

Wat heb je gemist?

Zeventig procent van de Nederlanders staat achter de monarchie. Dat blijkt uit de jaarlijkse Koningsdagenquête. Dat is een stuk meer dan vorig jaar, toen bleef de steun voor de monarchie steken op 65 procent. De opleving valt samen met een lichte stijging in het vertrouwen in koning Willem-Alexander.

Voor de troonswisseling in 2013 stond nog 78 procent van de mensen achter de monarchie. Daarna nam het vertrouwen geleidelijk af, maar die trend is nu gekeerd. De ondervraagden waarderen de koning met het rapportcijfer 7,6. Dat is ook net iets hoger dan vorig jaar. Koningin Máxima is met een 8 nog steeds het populairste lid van het koninklijk huis.

Mogelijk zijn drie volwassenen overleden als gevolg van het gebruik van het adhd-medicijn Ritalin. Dat blijkt uit een rapport van bijwerkingencentrum Lareb.

Het gebruik van Ritalin door volwassenen is nog niet officieel goedgekeurd. De werkzame stof kan namelijk een verhoogd risico geven op depressie en hartklachten. De drie sterfgevallen hebben hier volgens Lareb mogelijk mee te maken, maar het verband is nog niet vastgesteld.

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen is bezorgd over het toenemende gebruik van Ritalin door volwassenen.

De verhuizing van het Europees Geneesmiddelenbureau uit Londen kost honderden miljoenen euro's extra. Dat blijkt uit een rapportage van het Europees parlement waar de Telegraaf over beschikt.

Het geneesmiddelenagentschap van de EU moet weg uit Groot-Brittannië vanwege de brexit. Nu blijkt dat er in het huurcontract geen opzegtermijn is afgesproken en dat de huur daarom doorloopt tot 2039. Het Europees Parlement schat in dat het resterende huurbedrag tegen de 350 miljoen euro loopt.

Nederland hoopt het prestigieuze agentschap binnen te halen wanneer het weggaat uit Londen.

EMA in Londen

Verder vandaag:

Vandaag viert de koning zijn vijftigste verjaardag in Tilburg. Net als vorige jaren komen de prinsesjes Amalia, Alexia en Ariane ook mee. De koning en zijn familie komen per koninklijke trein aan op het station. Daarna gaan ze te voet verder langs 13 verschillende 'werelden', die samen het verhaal van de stad vertellen.

Daarin laat Tilburg zich zien als stad van onder meer het carnaval, onderwijs, urban sports, dans, techniek en muziek. Een aantal omliggende gemeenten presenteert zich als 'het groene hart van Brabant'.

Het bezoek eindigt met een muzikaal feest op het Piusplein, waar bekende Tilburgers als Guus Meeuwis, Gers Pardoel en Kenny B optreden. Bij het vertrek wordt de koninklijke familie ten slotte uitgezwaaid met duizenden zakdoeken.

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl