Koning Willem-Alexander in gesprek met Wilfried de Jong
NOS NieuwsAangepast

Koning: elke keer aan het bed van Friso hoopte ik een teken te zien

Met tranen in zijn ogen kijkt koning Willem-Alexander zijn interviewer Wilfried de Jong aan. "Het was een litteken waarvan ik aan u merk dat het nooit meer zal helen?", zegt De Jong. De koning knikt geëmotioneerd. "Maar dan zet u dit gezicht op en moet u maar weer door?" De koning knikt weer.

Willem-Alexander bespreekt het overlijden van zijn broer Friso tijdens een persoonlijk gesprek met De Jong. Het gesprek, dat vanavond om 20.30 uur wordt uitgezonden op NPO 1, nos.nl en de Facebookpagina van de NOS, is ter gelegenheid van zijn vijftigste verjaardag en gaat over zijn leven.

Op een gegeven moment is het ook wel duidelijk dat er geen progressie meer is, dat er weinig hoop meer is.

Koning Willem-Alexander

Friso overleed in 2013 aan de gevolgen van een ski-ongeluk in Oostenrijk. Voor zijn overlijden lag hij anderhalf jaar in coma. In die tijd ging Willem-Alexander vaak langs in Londen, waar Friso werd verpleegd. "Je hoopt gewoon, maar op een gegeven moment is het ook wel duidelijk dat er geen progressie meer is, dat er weinig hoop meer is."

Elke keer als hij bij Friso was, hoopte hij een teken te zien dat hij beter zou worden. "Soms waren die tekens er ook wel, maar dan zeiden ze: neem het als een geschenk, niet als hoop."

Koning Willem-Alexander vertelt over Friso tegen Wilfried de Jong

Het gesprek gaat over zijn hele leven, dus ook over zijn dochter en opvolger Amalia. "Leer jezelf kennen", zegt hij vaak tegen Amalia. "Want als je jezelf niet kent, kun je nooit een publiek ambt goed vervullen."

Willem-Alexander had zijn twijfels over het koningschap, hij wilde eerst zichzelf door en door leren kennen. "Daarom zeg ik ook tegen Amalia: ken je eigen grenzen. Ga daar overheen. Maak fouten, dat heb ik ook gedaan, veel", glimlacht hij.

Het gaat om de veiligheid van mijn kinderen, niet om dat wij weten wat ze doen en of dat goed of fout is.

Koning Willem-Alexander

Daarbij hielp het dat zijn beveiligers in zijn jeugd geen dingen doorvertelden aan zijn ouders, gaat Willem-Alexander verder. "Ze klikten niet bij mijn ouders, dat was een afspraak die we hadden." Die afspraak heeft de koning ook gemaakt met de beveiligers van zijn dochters Amalia, Alexia en Ariane. "Het gaat om de veiligheid van mijn kinderen, niet dat wij weten wat ze doen en of dat goed of fout is."

Dus dingen die Amalia doet, worden niet gedeeld met de koning. "Als ze het zouden delen... ik zou het niet eens willen weten."

Koning Willem-Alexander vertelt over Amalia tegen Wilfried de Jong

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl