Cetin G. op een opsporingsfoto van Interpol
NOS NieuwsAangepast

'Buikpijn' na spoorloos verdwijnen drugsbaron Cetin G.

  • Babette olde Hanhof

    Redacteur binnenland

  • Babette olde Hanhof

    Redacteur binnenland

"Veel leden van het rechercheteam hadden letterlijk buikpijn toen ze hoorden dat drugscrimineel Cetin G. spoorloos was verdwenen en zo zijn gevangenisstraf lijkt te ontlopen", zegt woordvoerder Thomas Aling van de Landelijke Eenheid van de politie.

G. wordt gezien als een kopstuk in de Nederlandse cocaïnehandel. Hij werd in 2014 in Rotterdam opgepakt en afgelopen december veroordeeld tot twaalf jaar gevangenisstraf voor grootschalige smokkel. In afwachting van het vonnis droeg hij een enkelband. Vanochtend werd bekend dat G. die waarschijnlijk heeft doorgeknipt en is gevlucht.

1900 manuren

Aling zegt dat het de politie "heel veel speurwerk" kostte om G. te pakken te krijgen. "Door zijn financiële activiteiten te volgen, konden we hem uiteindelijk na 2,5 jaar en 1900 manuren in juni 2014 oppakken. Dan is het wel wrang dat hij nu 'vrij' rondloopt."

Hij moet de rest van zijn leven achterom kijken.

Thomas Aling, woordvoerder Nationale Politie

Politie en het Openbaar Ministerie zijn nu weer op zoek naar één van de grootste drugscriminelen van Nederland. Het OM gaat ervan uit dat de Schiedammer op de vlucht is. Of hij in Nederland of in het buitenland is, weet de politie niet.

"Hij moet de rest van zijn leven achterom kijken, want we blijven actief naar hem speuren", zegt Aling. "Hij heeft geld en dat maakt het voor hem makkelijker om uit handen van justitie te blijven."

De politiewoordvoerder wijst ook naar de rechtbank. "We vinden dat die beter had moeten kijken hoe vluchtgevaarlijk deze man was. Hij had misschien langer in voorarrest moeten zitten of eerder weer opgepakt moeten worden."

Half miljoen euro borg

De rechter in Rotterdam bepaalde bijna een jaar na zijn arrestatie dat Cetin G. zijn vonnis thuis kon afwachten. "Maar daar werden wel zeer strikte voorwaarden aan verbonden", zegt persrechter Catelijne van Breevoort-De Bruin. "Naast een enkelband moest hij 500.000 euro borg betalen."

Dat geld en de enkelband moesten ervoor zorgen dat G. zich uiteindelijk voor de rechtbank zou verantwoorden. "Daarnaast tekende hij ervoor dat hij zijn straf zou uitzitten, anders zou per direct de borg verbeurd worden verklaard."

Je mag met een voorarrest geen voorschot nemen op de uiteindelijke straf.

Catelijne van Breevoort, persrechter

Toen G. vrijkwam, had hij bijna een jaar in voorarrest gezeten. "Nederland is al vaker door het Europese Hof op de vingers getikt dat verdachten niet eindeloos in voorarrest mogen blijven", zegt Van Breevoort-De Bruin. "Personen zijn dan slechts verdacht en nog niet veroordeeld. Je mag met een voorarrest geen voorschot nemen op de uiteindelijke straf, is het idee."

De keuze voor een borgsom is niet zo vreemd, volgens de persrechter. Veel andere landen werken volgens haar met een borgsysteem, waarbij de verdachte de uitspraak in vrijheid afwacht.

Losgeknipt

G. hoorde vorig jaar november veertien jaar cel tegen zich eisen. Voordat het vonnis op 9 december werd uitgesproken, verwijderde hij zijn enkelband. Reclassering Nederland kreeg direct een alarmmelding, maar kon hem niet meer traceren. De politie vindt dat justitie op dat moment beter had moeten letten op de drugsbaron.

Een enkelband is op zich eenvoudig kapot te knippen, zegt criminoloog Arjan Blokland. "Maar je kunt het apparaat niet van het lichaam demonteren zonder het te beschadigen. En als de enkelband beschadigd is, wordt daarvan direct melding gemaakt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl