Claudy Jongstra
NOS NieuwsAangepast

'Wolkunstenaar' Claudy Jongstra en de chemie van het alledaagse

  • Marc-Robin Visscher

    Verslaggever

  • Marc-Robin Visscher

    Verslaggever

Mensen die het werk van Claudy Jongstra zien, kunnen zich vaak niet inhouden. De zachte schapenwol geverfd in schitterende, natuurlijke kleuren is onweerstaanbaar. Daar móet je gewoon even aan voelen. Hoe zal dat gaan in de vernieuwde bibliotheek van Penssylvania University in de Verenigde Staten, waar volgende week het grootste werk van Claudy Jongstra wordt opgehangen?

Claudy Jongstra woont en werkt in het Friese dorpje Spannum. In de ververij, naast haar woning, staan grote ketels vol borrelende kleurstof waarin schapenwol wordt geverfd. Alles puur natuur: de kleuren worden met ambachtelijke recepten uit organische grondstoffen gemaakt.

  • Claudy Jongstra
  • Claudy Jongstra
  • Claudy Jongstra
    Het werk van Jongstra in de bibliotheek

Uit een simpel afvalproduct als bruine uienschillen maakt Claudia Jongstra prachtige gele goudkleuren: "Ongelooflijk hè, een heel warme goudglans. Er zijn honderden tinten te maken met uienschillen, de zon zit er helemaal in, het is net bladgoud."

In het atelier, verderop in het dorp, wordt gewerkt aan een zwart wandtapijt: een opdracht van een architectenbureau in Basel. "Zwart is moeilijk", legt Jongstra uit. "Diep zwart komt in de natuur niet voor. Het is bijna niet mogelijk om met plantaardige kleuren veel diepte in zwart te krijgen. Voor deze opdracht hebben we geverfd met indigo en walnoot. In het najaar krijgen we de gevallen walnoten van boeren uit de buurt, en daar maken wij bruine en zwarte tinten mee."

Als je op een andere manier naar hele gewone dingen kijkt, kan je er iets prachtigs van maken.

Claudy Jongstra

Zondag vertrekt Jongstra met een ploeg naar de Penn University in de Verenigde Staten. Ze is er al een paar keer geweest en volgende week is het zo ver: dan wordt haar grootste werk ooit opgehangen in de leeszaal van de vernieuwde bibliotheek. "Er zullen heel veel mensen komen in die bibliotheek, waar ze in aanraking zullen komen met werelden die ze niet kennen. Dat zit ook in mijn drieluik."

Typerend voor het werk van Jongstra is, zoals ze dat zelf noemt de chemie van het alledaagse: "Als je op een andere manier naar hele gewone dingen kijkt, kan je er iets prachtigs van maken."

Kijk hier een documentaire over Jongstra op NPO terug.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl