Pro-Europese betoging in Boedapest
NOS NieuwsAangepast

Europese Commissie noemt Hongaarse universiteitswet illegaal

De omstreden Hongaarse universiteitswet is illegaal. Dat stelt de Europese Commissie, die in een brief aan de Hongaarse regering haar zorgen over de wet heeft verwoord.

De brief zou de opmaat kunnen zijn naar juridische stappen tegen Hongarije. Eurocommissaris Dombrovskis zegt dat de commissie niet over een nacht ijs is gegaan, maar dat de situatie grondig juridisch is onderzocht.

Door de nieuwe wet kan de Hongaarse regering universiteiten sluiten die gefinancierd worden vanuit het buitenland. Onder meer de gerenommeerde CEU-universiteit in Boedapest loopt daardoor gevaar.

Vrijheid van onderzoek

Twee weken geleden bekrachtigde de Hongaarse president Ader de wet. Hij stelde dat die niet strijdig is met de wettelijke vrijheid van academisch onderzoek en ook niet met internationale wetgeving.

De Europese Commissie ziet dat anders. Volgens de commissie is de wet onder meer in strijd met de wet op de vrijheid van diensten, de vrijheid van vestiging en de WTO-regels.

Onlangs sprak vicepresident Timmermans van de Europese commissie ook zijn zorgen uit over de wet. Hij zei deze maand dat hij geen gang naar de rechter wil ondernemen, maar dat hij een politiek gesprek met Hongarije wil aangaan. Dat gesprek is met deze procedure begonnen, laten diplomaten weten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl