Henk Schiffmacher bekijkt zijn onderscheiding
NOS NieuwsAangepast

Lintje voor Astrid Joosten, Henk Schiffmacher en vele anderen

Overal in Nederland worden vandaag koninklijke onderscheidingen uitgedeeld aan mensen die zich jarenlang hebben ingezet voor de maatschappij. Meer dan 2800 Nederlanders krijgen dit jaar een lintje.

Onder hen zijn ook enkele BN'ers. Zo kregen tv-presentatrice Astrid Joosten en tatoeëerder Henk Schiffmacher door de Amsterdamse burgemeester Van der Laan de versierselen opgespeld.

Joosten is bijna 35 jaar werkzaam bij de publieke omroep en presenteert onder meer 2 voor 12 en Kanniewaarzijn. Volgens Van der Laan zijn het programma's "die informerend en educatief zijn met de nadruk op sociale rechtvaardigheid". Ook zet ze zich in voor goede doelen als Oxfam Novib. Joosten mag zich nu Ridder in de Orde van Oranje-Nassau noemen.

Lintjes voor BN-ers in Amsterdam

Schiffmacher kreeg nét een hogere onderscheiding, hij werd officier in dezelfde orde. De Amsterdammer werkt al sinds 1977 als tatoeëerder en is internationaal bekend als ambassadeur voor de tattookunst.

Volgens de organisatie die over het uitdelen van de lintjes adviseert, heeft Schiffmacher bijgedragen aan het accepteren van de tattoocultuur in grote delen van de maatschappij. Ook zorgde hij ervoor dat de industrie beter op de hygiëne ging letten.

De jongste die vandaag een lintje kreeg, is BMX-rijder Raymon van der Biezen. Hij zet zich al jaren in voor verschillende fietsclubs en staat altijd voor iedereen klaar.

De jongste nieuwe ridder

Maar verreweg de meeste lintjes gingen naar 'gewone' mensen, die zich vaak al tientallen jaren inzetten voor de goede zaak. Zo iemand is 'Ome' Rinus Schoonveld uit het Groningse Woltersum.

Voor veel mensen is hij het sociale vangnet. Hij repareert wasmachines, plakt banden en rijdt dorpsgenoten naar het ziekenhuis, schrijft RTV Noord. Schoonveld hield het bij de uitreiking niet droog. "Geweldig, hier had ik nooit op gerekend. Mijn vrouw wist ook van niets. Alleen de kinderen waren op de hoogte."

In Brabant kreeg het echtpaar Wirken een lintje. Meneer Wirken wist dat zijn vrouw zou worden onderscheiden, maar stond perplex toen hij zelf ook naar voren werd geroepen. Ook hij moest wat traantjes wegpinken, zegt Omroep Brabant. Het stel is al jaren actief voor De Zonnebloem en werkt mee aan reanimatiecursussen.

Bijzonder was de benoeming van mevrouw De Groot uit Sliedrecht. Zij is al sinds 1936 vrijwillig heilsoldaat bij het Leger des Heils, de laatste jaren in Gorinchem. Met haar 99 jaar is ze een van de oudsten ooit die een lintje krijgt.

Record

In Noord-Beveland kon de burgemeester twee lintjes uitdelen. Die waren erg welkom, want de Zeeuwse gemeente stond al een tijdje droog. Het was volgens Omroep Zeeland drie jaar geleden dat het er voor het laatst lintjes werden uitgereikt.

Groot feest ook in Kampen: daar werden zeventien mensen onderscheiden. Nog nooit waren dat er zo veel, zegt RTV Oost.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl