bloedafname voor de NIP-test
NOS Nieuws

Subsidie NIP-test voor zwangere vrouwen mag

Nederland mag subsidie blijven verlenen aan academische ziekenhuizen voor de NIP-test, heeft de rechter bepaald. Zwangere vrouwen kunnen sinds 1 april voor 175 euro deze test laten uitvoeren om te zien of hun kind het syndroom van Down heeft. Minister Schippers stelt daarvoor subsidie beschikbaar aan de acht academische ziekenhuizen.

Voor die tijd lieten veel vrouwen zich in België testen. Daar biedt het bedrijf Gendia de test aan voor 590 euro, de marktprijs. Gendia vond de subsidieregeling een vorm van staatssteun en spande een zaak aan tegen de Nederlandse staat. Het bedrijf loopt inkomsten mis door de subsidie en eiste dat de subsidieregeling werd teruggedraaid. De academische ziekenhuizen gebruiken een test van een andere fabrikant.

Gelijke toegang

De rechtbank in Den Haag stelt Gendia in het ongelijk. Staatssteun is volgens Europese regels in bepaalde gevallen toelaatbaar. In dit geval betreft het steun aan "een dienst van algemeen economisch belang". Dat houdt bij de prenatale test in dat zwangere vrouwen gelijke toegang moeten hebben tot de beschikbare tests, de combinatietest (die 168 euro kost) en de NIP-test.

De Gezondheidsraad ondersteunt het standpunt van de staat. De voorzieningenrechter zegt dat standpunt te volgen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl