Protest in februari tegen de gaswinning in Groningen
NOS NieuwsAangepast

Wekdienst 26 april: dit gebeurde terwijl je sliep

Goedemorgen, de komende uren trekken regenbuien over de kustprovincies. Later ook in het binnenland meer regen, met kans op hagel en onweer. Het wordt 9 tot 11 graden. Morgen, op Koningsdag, waarschijnlijk hetzelfde weerbeeld.

Wat heb je gemist?

De verkoop van aardgas leverde de staat vorig jaar 2,4 miljard euro op. Dat is de laagste opbrengst sinds 1975. De daling komt doordat er minder aardgas wordt gewonnen en door de lagere gasprijs.

Mengstation van aardgas in Ommen

Trump mag steden die zijn immigratiebeleid dwarsbomen niet korten

Het Witte huis heeft kwaad gereageerd op de uitspraak van een Amerikaanse rechter dat Trump steden niet financieel mag korten, als ze niet meewerken aan het immigratiebeleid. De Amerikaanse president wilde lokale overheden die niet meewerken aan het uitzetten van criminele illegalen minder geld geven. Maar daar heeft de rechter meen streep door gezet. Een woordvoerder van het Witte Huis vroeg zich af of ze gek zijn geworden bij de rechtbank.

Trump tijdens de persconferentie over de aanval in Syrië

Flexwerkers worden vaker arbeidsongeschikt dan vaste werknemers. Dat meldt de Volkskrant op basis van overheidsonderzoek. Meer dan de helft van de arbeidsongeschikten is flexwerker. Volgens een commissie is het voor flexwerkers niet aantrekkelijk om weer aan de slag te gaan nadat ze een arbeidsongeschiktheidsuitkering hebben gehad. Flexwerkers kunnen hun recht op arbeidskorting verliezen als ze zich beter melden.

Verder vandaag:

Het is vandaag de dag voor Koningsdag en dat betekent de traditionele lintjesregen. In de loop van de ochtend worden de namen bekendgemaakt van de mensen die zich het afgelopen jaar op bijzondere wijze verdienstelijk hebben gemaakt voor de samenleving.

En over de koning gesproken: NPO 1 zendt om 20.30 uur een interview met Willem-Alexander uit ter gelegenheid van zijn vijftigste verjaardag. Intussen is dan de Vrijmarkt in Utrecht al tweeënhalf uur bezig.

De Europese Commissie komt met een voorstel waarin staat dat vaders tien dagen vrij moeten krijgen na de geboorte van hun kind. Dat kan gevolgen hebben voor Nederlandse vaders. Nu krijgen zij maar twee dagen verlof. Volgens het Europese voorstel moeten mannen ook vier maanden vaderschap kunnen opnemen.

En de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA komt vandaag naar verwachting met beelden van ruimtesonde Cassini die tussen de ringen van Saturnus gaat vliegen. Het kunststukje is niet zonder gevaar. Er vallen continu grotere stukken materiaal uit de ringen op de planeet, en Cassini moet daar dwars doorheen vliegen. De kans dat het misgaat is niet groot, maar het blijft een risico.

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl