Agenten en medewerkers nemen de schade op bij het opgeblazen kantoorgebouw in Ciudad del Este
NOS NieuwsAangepast

'Overval van de eeuw' in Paraguay: alsof de stad werd gebombardeerd

Tientallen zwaarbewapende criminelen hebben in Paraguay een geldtransportbedrijf overvallen. Met explosieven bliezen ze de pui van het bedrijf op, waarna ze bij de kluis konden komen.

Hoeveel geld de overvallers buitmaakten, is niet bekendgemaakt. Volgens de autoriteiten was de kluis vol en kon hij zo'n 40 miljoen dollar herbergen. Het geldbedrijf ontkent dat het om zo'n hoog bedrag gaat.

'Overval van de eeuw' in Paraguay

Paraguayaanse agenten spreken van de overval van de eeuw. De criminelen hadden hun actie goed voorbereid.

Tegelijk met de overval vielen ze met vuurwapens en granaten het hoofdbureau van de politie en het kantoor van de regionale overheid aan. Ook hadden ze op strategische plaatsen auto's in brand gestoken om de politie te hinderen. "Het was net of de stad werd gebombardeerd", zegt een inwoner tegen persbureau AFP.

Zoiets is in Paraguay nog nooit voorgekomen.

Gouverneur regio Alto Parana

De overval was in de stad Ciudad del Este, op de grens met Brazilië en niet ver van de wereldberoemde watervallen van Iguazu. Bij de aanval op het politiebureau kwam een agent om het leven. Ook raakten enkele omstanders gewond.

"Deze gebeurtenis bracht chaos en terreur naar onze stad", zei de gouverneur van de regio. "Zoiets is in Paraguay nog nooit voorgekomen."

Vuurgevecht

Na een vuurgevecht van enkele uren vluchtten de gangsters per boot naar Brazilië, waar ze vermoedelijk vandaan komen. Volgens een aanklager praatten de mannen onderling Portugees, de voertaal in Brazilië. De Braziliaanse president Temer heeft de volledige medewerking van zijn regering toegezegd aan de politie in Paraguay.

Tientallen kilometers van Ciudad del Este raakten ze in een vuurgevecht verwikkeld met de Braziliaanse politie. Daarbij zijn drie bendeleden omgekomen. Vier van hen konden worden aangehouden, de rest is nog voortvluchtig, twittert het Paraguayaanse ministerie van Binnenlandse Zaken.

De president van Paraguay heeft het leger opdracht gegeven te helpen zoeken naar de overvallers.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl