NOS NieuwsAangepast

Timmermans: kiezer beloont duidelijk standpunt

Politici met een duidelijke boodschap kunnen wel degelijk verkiezingen winnen. Dat is de hoop die Frans Timmermans (PVDA) put uit de eerste ronde van de Franse presidentsverkiezingen, zegt hij in het maandelijkse gesprek met NOS-correspondent Arjan Noorlander.

"Kennelijk lukt het wel om mensen te overtuigen als je ergens in gelooft en voor een mening staat. De kiezer heeft waardering voor een helder standpunt. De kandidaten die een beetje zo-zo zijn geweest, een beetje van het één naar het ander, hebben het slecht gedaan" , zo analyseert de tweede man van de Europese Commissie de mening van de Franse kiezers.

'Vernieuwing'

Dat de sociaaldemocratie heeft gefaald gaat hem te ver, maar hij vindt wel dat de beweging zich moet vernieuwen. Veel sociaaldemocraten zijn te veel bezig geweest met de situatie zoals die was en hebben zich te weinig bezig gehouden met perspectief voor de toekomst.

Volgens Timmermans hebben mensen de indruk gekregen dat het perspectief van de open samenleving wel goed is voor bankiers en grote bedrijven en niet voor gewone gezinnen.

Visies

Timmermans: "We leven in een tijd waarin er twee grote visies op de wereld zijn. Je hebt de open wereld, waarin je samenwerking zoekt met anderen om vooruit te komen. Daarnaast is er de gesloten samenleving, waarin je je afsluit van de rest van de wereld."

Macron en Le Pen staan als representanten van die twee visies tegenover elkaar in de tweede ronde van de Franse presidentsverkiezingen. De EU-commissaris vindt dat Macron staat voor hervormen. Hij wil samen met andere Europese landen werken aan een visie. Le Pen is in zijn ogen bezig de grenzen te beschermen en mensen er uit te houden.

'Teleurstelling'

Volgens Timmermans is de keuze voor een gesloten samenleving een keuze voor teleurstelling. "Er wordt te veel beloofd. En al die beloften kunnen niet worden waargemaakt. Dat zie je nu al in de Verenigde Staten. Trump wordt door de realiteit ingehaald en dat is typisch voor populisten. Ze beloven veel, dat kunnen ze niet waarmaken en vervolgens gaan ze op zoek naar zondebokken."

En dus raken, in de analyse van Timmermans, mensen teleurgesteld in Le Pen. Een stemadvies wil hij niet geven. "Ik hoop alleen dat Frankrijk op 7 mei kiest voor een open samenleving."

Het volledige gesprek met Frans Timmermans is te beluisteren via NPO Radio 1 Met Het Oog op Morgen, 23.00 - 00.00 uur.

Frans Timmermans over Franse verkiezingen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl