Vier jaar cel voor vrouw die na 63 jaar huwelijk haar man doodstak

Een vrouw van 89 is veroordeeld tot vier jaar cel voor het doodsteken van haar man van 88. De vrouw ontkende tijdens de rechtszaak dat ze haar man had gedood, maar de rechtbank acht haar verklaring niet geloofwaardig. De twee kenden elkaar al 68 jaar, waarvan ze 63 jaar getrouwd waren.

Het incident gebeurde in januari 2015, in hun woning in Amsterdam. De vrouw belde zelf 112. Toen agenten aankwamen, zagen zij de hoogbejaarde man dood in de gang. Hij had een steekwond in zijn borstkas.

Het gebruikte mes stond in een messenblok in de keuken. De vrouw heeft na de steekpartij het mes afgewassen en teruggezet in het messenblok. De politie vond op het mes nog wel bloed van het slachtoffer.

Hoogbejaarde vrouw veroordeeld voor moord op echtgenoot

'Uit onmacht'

Het stel leidde een teruggetrokken bestaan, waarbij de man vanwege zijn slechte gezondheid volledig afhankelijk was van zijn vrouw. De rechtbank constateerde dat zij hem die zorg niet kon bieden. Mogelijk bracht zij haar man "uit onmacht" om het leven, maar dat blijft speculatie.

De vrouw verklaarde voor de rechter dat ze soep aan het maken was en plotseling een doffe knal hoorde. Kort daarna zou ze haar man dood op de grond hebben gevonden. Volgens de vrouw moet iemand de woning zijn binnen gekomen en haar man hebben doodgestoken.

De rechtbank komt tot de conclusie dat er geen braakschade was. Ook waren er geen andere aanwijzingen dat iemand het huis was binnengedrongen.

Uit onderzoek door een psycholoog en een psychiater kwam naar voren dat de vrouw geestelijk in orde is. De rechtbank Amsterdam hield bij de strafmaat wel rekening met de hoge leeftijd van de dader en met het feit dat ze geen strafblad had. Ook werd ze niet voor moord maar voor doodslag veroordeeld. De rechtbank zegt dat niet vastgesteld kan worden of ze "na kalm beraad en overleg" heeft gehandeld of in een bepaalde "gemoedsopwelling".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl