OVSE-waarnemers in de Oost-Oekraïense plaats Avdivka
NOS NieuwsAangepast

OVSE-waarnemer omgekomen in Oost-Oekraïne

In Oost-Oekraïne is een Amerikaanse OVSE-waarnemer omgekomen toen de auto waarin hij zat op een landmijn reed. Dat gebeurde in de omgeving van Loegansk. Twee collega's raakten gewond. Een van hen is een vrouw uit Duitsland. Waar de ander vandaan komt is niet bekendgemaakt.

De Oostenrijkse minister van Buitenlandse Zaken Kurz heeft dat bekendgemaakt. Oostenrijk is tijdelijk voorzitter van de OVSE, de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa. Niet alleen Europese landen zijn lid van de OVSE. Bijvoorbeeld ook de Verenigde Staten, Canada en Mongolië maken deel uit van de organisatie.

De waarnemers reisden met z'n zessen met twee voertuigen door de regio. Het ongeluk gebeurde bij het plaatsje Prisjib; een gebied dat niet in handen is van de Oekraïense regering.

De Oostenrijkse minister Kurz heeft via Twitter zijn condoleances overgebracht aan de nabestaanden en zei te hopen dat de gewonden spoedig herstellen. Ook kondigde hij een grootschalig onderzoek aan en beloofde dat de schuldigen terecht zullen staan.

"De dood van een collega is een schok voor de hele OVSE", twitterde Kurz.

De Oekraïense president Porosjenko heeft het voorval in rebellengebied veroordeeld. "De veiligheid en vrijheid van handelen van de waarnemers moet gewaarborgd zijn", schreef hij op Facebook.

De OVSE heeft sinds drie jaar een missie in Oekraïne. Die bestaat uit ongewapende burgers die toezicht moeten houden op de strijdende partijen en daar onpartijdig verslag van moeten doen. Ook moeten ze de dialoog tussen die partijen stimuleren.

Volgens de in Oekraïne werkende Britse journalist Christopher Miller is het de eerste keer dat een lid van de missie om het leven komt.

In het oosten van Oekraïne zijn rebellen in opstand gekomen, met steun van de Russische regering.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl