NOS NieuwsAangepast

'Het heelal bestaat uit protonen, neutronen, elektronen en idioten'

  • Jet Mok

    Redacteur Buitenland

  • Jet Mok

    Redacteur Buitenland

Tienduizenden mensen waren vandaag op de been voor de March for Science in Washington DC. De demonstratie werd georganiseerd in de nasleep van de Vrouwenmars, die een dag na de inauguratie van Donald Trump werd gehouden. Net als veel vrouwen, voelen ook veel wetenschappers zich bedreigd onder de nieuwe president.

Twee zussen halen een kop koffie, voordat ze zich in de regen en de demonstratie storten. Ze zijn gepensioneerd. De ene was wiskundige, de andere werkte als onderzoeker in de geneeskunde.

"Wetenschap is belangrijk", zegt de wiskundige. Op haar trui staat een formule. "En dan te bedenken dat ik deze trui al had. Zo leuk en zo belangrijk vind ik wiskunde dus." "Maar wetenschappers worden bedreigd", zegt haar zus. "We moeten nu vechten voor onafhankelijk onderzoek.

  • Jet Mok/NOS
  • Jet Mok/NOS
  • Jet Mok/NOS
  • Jet Mok/NOS
  • Jet Mok/NOS

"Mijn vader was natuurkundeleraar", vertelt een andere vrouw in het koffietentje. Lachend: "Ik geloof dat wetenschap wáár is." Het is een verwijzing naar de alternatieve feiten, die onder deze president ineens onderdeel van het verhaal werden. Daar gelooft ze dus niet in.

Ze wijst naar haar T-shirt: The universe is made of protons, neutrons, electrons and morons, staat erop. Vrij vertaald: het heelal bestaat uit protonen, neutronen, elektronen en idioten.

Jet Mok interviewt Robert Picardo

Robert Picardo is zelf geen wetenschapper, maar acteur. Hij speelde The Doctor in Star Trek, of zoals hij het zelf zegt: "De computer gegenereerde projectie van een hologram-dokter." Picardo maakt zich grote zorgen over het huidige politieke klimaat.

Het interesseert de wetenschap niet of je erin gelooft of niet. Het bestaat buiten jouw mening om

Robert Picardo

"In deze nieuwe wereld moeten we mensen eraan blijven herinneren dat alternatieve feiten onzin zijn", zegt de acteur, terwijl volwassen mannen en vrouwen - veelal onderzoekers - vragen of ze met hem op de foto mogen. "Wetenschap is gebaseerd op feiten, niet op meningen." Dan fel: "Het interesseert de wetenschap niet of je erin gelooft of niet. Het bestaat buiten jouw mening om."

Hij is mijn Oprah. Ik heb alle seizoen van Star Trek gezien.

Fan van Robert Picardo

Dat mensen met hem op de foto willen, is geen toeval, weet hij. Veel wetenschappers werden als kind geïnspireerd door Star Trek. "Door wat ze zagen in mijn programma, wilden ze meer weten over het heelal en werden ze ingenieur of onderzoeker."

Fans

De mensen die om hem heen staan, zijn de kinderen van vroeger en de wetenschappers en beleidsmakers van nu. "Hij is mijn Oprah", fluistert een man die bij de overheid werkt. "Ik heb alle seizoenen van Star Trek gezien." Een vrouw vult aan, ook ambtenaar en daarom liever anoniem: "Ik heb drie dagen geleden nog een aflevering zitten kijken. Geweldig programma, Star Trek!"

Picardo heeft veel contact met onderzoekers, vertelt hij. "Door mijn rol in de show spreek ik veel wetenschappers. Ze zijn gepassioneerd over hun werk en ze maken zich zorgen. Ik ook, daarom ben ik hier."

"Oké mensen, we gáán!", roept iemand in het koffietentje. De wetenschappers, de twee gepensioneerde zussen en acteur Robert Picardo springen op en lopen naar buiten. De regen in, naar de March for Science.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl