Economieverslaggever Nik Wouters in gesprek met AkzoNobel-topman Ton Büchner
NOS NieuwsAangepast

'AkzoNobel is een enorm sterk bedrijf vandaag'

In hartje Londen, voor een zaal met een kleine honderd investeerders, fondsbeheerders en aandeelhouders, in een decor van regenboogkleuren, steekt AkzoNobel-topman Ton Büchner van wal. Hij en de andere bestuurders van het verf- en chemieconcern leggen de strategieplannen uit en spreken een op een met aandeelhouders. Wie er niet bij kon zijn of door wil praten zal in de komende weken opgezocht worden.

"Wij zijn ervan overtuigd dat dit het beste en mooiste plan is voor AkzoNobel, dat de meeste waarde creëert voor aandeelhouders, klanten en medewerkers", zegt Büchner tegen de NOS.

Het door het Amerikaanse PPG belaagde bedrijf kwam vandaag met cijfers en een nieuwe strategie. "Een fantastisch eerste kwartaal, met recordresultaten, na de recordjaren 2015 en 2016. En dat laat zien dat AkzoNobel enorm sterk bedrijf is vandaag", jubelde Büchner.

Daarnaast kondigde AkzoNobel de afsplitsing en verkoop aan van de poot voor de speciaalchemie. Ook worden de winstdoelstellingen verhoogd en wordt 1,6 miljard euro aan de aandeelhouders teruggeven en 1 miljard euro geïnvesteerd.

Lauw

Buchner durft niet te zeggen of het afsplitsen van de speciaalchemie en de kostenbesparingen banen gaat kosten. "We werken altijd aan efficiëntie. Maar we werken ook aan groei en groei creëert banen."

Beleggers reageren lauw op de splitsingsplannen, de verhoogde winstdoelstellingen en het superdividend. Het aandeel AkzoNobel opende iets lager en staat rond de middag iets hoger. "De koers wordt bepaald door de markt", zegt Büchner. "We hebben nog heel veel gesprekken met aandeelhouders en dan zien we wat de koers doet."

"Onder aandeelhouders zijn altijd veel verschillende meningen, maar we zijn er zeker van dat we een groot deel kunnen overtuigen." Ook met Elliott, de grote aanjager van de activistische aandeelhouders, wordt gesproken. Elliott lanceerde gisteren een speciale website met alle ins en outs over de door hem gewenste overname van AkzoNobel.

Paasbrief

Of AkzoNobel over een jaar nog een zelfstandig bedrijf is en Buchner topman? "Meestal zijn er geen garanties in het leven, maar dit is echt het beste plan."

Büchner moet opboksen tegen een steeds feller en agressiever front van aandeelhouders die willen dat AkzoNobel gaat praten met PPG. En een PPG dat zich steeds nadrukkelijker roert. Op Tweede Paasdag maakte PPG een open brief wereldkundig waarin AkzoNobel wordt opgeroepen om zich over te geven.

AkzoNobel was niet blij met die brief. "Op Paasmaandag, een christelijke feestdag, zo'n brief sturen is niet iets wat wij zouden doen", zegt Büchner. "We hebben hem gelezen, maar hebben er weinig nieuws in gezien." Het hele proces wordt trouwens bepaald door vreemde timing, vindt hij.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl