De tafel van het Sportforum van 17 april: v.l.n.r. Willem Vissers, Joris van den Berg en Arjan Schouten
NOS VoetbalAangepast

'Bosz heeft met Ajax de Hollandse School geherintroduceerd'

Een tweestrijd om het landskampioenschap van Nederland tussen de grote aartsrivalen. De apotheose nadert, de spanning is voelbaar. Ieder weekend houden Feyenoord en Ajax miljoenen voetbalfans in hun greep, waaronder de gasten van het Sportforum.

Feyenoord mag dan nog altijd de koploper van de eredivisie zijn, de laatste weken is het vooral achtervolger Ajax dat indruk maakt. Ook aan tafel van het Sportforum kunnen de Amsterdammers met hun manier van spelen op complimenten rekenen.

Volgens Volkskrant-journalist Willem Vissers is trainer Peter Bosz het grote brein achter het succes. "Hij heeft tijd nodig gehad. Bosz staat toch voor een andere manier van voetballen dan zijn voorganger Frank de Boer."

'Bosz heeft de Hollandse School geherintroduceerd'

Vissers licht toe: "De Boer wilde in de basis misschien hetzelfde en ook hij kondigde vaak aan dat Ajax vol druk op de tegenstander zou zetten. Maar dat gebeurde nooit! Hoe Ajax afgelopen donderdag Schalke opjaagde, heb ik in jaren niet gezien."

Hollandse School

Tel daar het spel van de Ajacieden aan de bal bij op en de voetballes tegen de Duitsers was compleet. "En dat deed Bosz met de Hollandse School", aldus Vissers.

"Terwijl we allemaal in Nederland nu zeggen dat we net als Bal op 't Dak 7 lekker moeten gaan counteren... Bosz heeft de Nederlandse stijl geherintroduceerd en dat doet hij uitstekend."

Energie bij Feyenoord

Daar waar Ajax de afgelopen week indruk maakte met zeges op Schalke en sc Heerenveen, nam Feyenoord de lastige horde FC Utrecht door met 2-0 te winnen. Dat deden ze gesteund door de aanmoedigingen van een kolkende Kuip.

"Energie is de spreuk van Feyenoord dit jaar. Ze spelen altijd met energie", meent Vissers.

NOS-commentator Joris van den Berg is het met zijn tafelgenoot eens: "Dat hoort ook bij de club. Feyenoord is historie, gevoel, energie en passie. Een eeuwige underdog in het Nederlandse voetbal en die rol past ze zo goed."

'Energie is de spreuk van Feyenoord'

De eerste landstitel aan de Maas sinds 1998/1999 is nooit zo dichtbij geweest. De opluchting na de zege op Utrecht was dan ook groot in De Kuip. Maar volgens de tafelgasten is er nog niets beslist.

"Daarvoor speelt Feyenoord te zwak in uitwedstrijden", spreekt Vissers. "Hoe kun je nu binnen een kwartier met 2-0 achterstaan bij PEC Zwolle?"

Nog even geduld

En dus kunnen de fans van Feyenoord en Ajax ook komend weekend weer flink op de nagels gaan bijten. Om 14.30 uur spelen de Rotterdammers in Arnhem tegen Vitesse, om 16.45 uur strijden de Amsterdammers om de punten bij PSV.

De gasten weten het zeker: wint Feyenoord zondag van Vitesse, dan zijn ze kampioen. Maar: "Stel Feyenoord verliest, dan weet Ajax dat als ze winnen van PSV zij bijna kampioen zijn. Volgende week valt de beslissing", concludeert Vissers. Nog even geduld dus.

'De eredivisie wordt dit weekend beslist'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl